Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rozpočet kraje pro příští rok počítá s rekordním příjmem. Hospodařit bude s vyrovnaným rozpočtem

Vedení Královéhradeckého kraje už má hrubou představu o novém rozpočtu na rok 2023. Ten by mohl být vyrovnaný. Hejtmanství počítá s rekordním příjmem 5,8 miliardy korun. Výdaje mají dosáhnout rovných šesti miliard. Nejvíce peněz spolknou nemocnice, opravy silnic i sociální služby.

„Pro příští rok musíme nadále brát v úvahu působení vnějších světových vlivů na naši ekonomiku, a jsme proto připraveni na další případné zdražování energií. Uvědomujeme si, jaký dopad by tento vývoj mohl mít na nemocnice, sociální služby, školy i další krajská zařízení, a proto počítáme s vyšší rezervou, abychom případně dokázali kompenzovat výpadky a zajistit provoz všech námi zajišťovaných veřejných služeb,“ uvádí v tiskové zprávě hejtman kraje Martin Červíček (ODS). 

I přes ekonomickou nestabilitu, válku na Ukrajině a drahé energie chce Královéhradecký kraj investovat. Pokračovat bude v modernizaci svých nemocnic a sociální péče. Nemalou část si vyžádá i modernizace krajských silnic v rámci průmyslové zóny Solnice-Kvasiny. Nutno však dodat, že do navrženého rozpočtu není započítaný zbytek z letošního roku.  

„Naším cílem je finančně krýt zásadní stavební investice v jičínské, trutnovské a rychnovské nemocnici i v řadě domovů pro seniory, a to i za použití úvěru, nebude-li zbytí,“ uvedl ve zprávě náměstek Rudolf Cogan (STAN). Podle jeho slov je politickým závazkem každoročně investovat minimálně miliardu do dopravní infrastruktury. Konkrétně do dopravy půjde 1,7 miliardy korun. Zdravotnictví dostane 757 milionů.  

Hlavními cíli rozpočtu kraje pro rok 2023 bude zajištění pokračujícího bezproblémového provozu hromadné dopravy, nemocnic, sociálních zařízení či škol, a to navzdory vysokým cenám energií, a také zlepšování zdravotní a sociální péče, příprava stovek nových pracovních míst v průmyslu a v neposlední řadě efektivnější využívání energií. 

Ohodnoť článek

Foto Robert Průcha

Štítky rozpočet, Královéhradecký, kraj, 2023, finance, peníze, plán, ekonomika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozpočet kraje pro příští rok počítá s rekordním příjmem. Hospodařit bude s vyrovnaným rozpočtem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.