Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jičín chce příští rok utratit nejvíc peněz za posledních 12 let

272 milionů korun. To je suma, kterou hodlá v příštím roce proinvestovat sedmnáctitisícový Jičín. To je nejvíc od roku 2010. Nejdražším plánem bude stavba sítí a infrastruktury v lokalitě bývalých kasáren pro novou obytnou čtvrť za 133 milionů.

Zastupitelé budou rozpočet schvalovat 14. prosince. Rozpočet roku 2023 počítá s příjmy 518 milionů korun a výdaji 747 milionů korun, což je nejvyšší výdaj v novodobé historii města. Rozdíl mezi příjmy a výdaji ve výši 229 milionů korun radnice především vyrovná 120 miliony korun z úvěru na stavbu sítí v areálu kasáren a 104 miliony korun z očekávaného přebytkového výsledku hospodaření roku 2022.

Radnice do rozpočtu také zahrnula zvýšené výdaje na zdražující energie, u nichž počítá s nárůstem o 34 milionů korun. Zároveň město podle starosty muselo přistoupit k redukci některých investic. "Škrtnout jsme zatím museli stavbu propojovací silnice mezi ulicemi Konecchlumská a Hradecká za 11 milionů korun. Opravu ulic Karla Vika a Hofmanova uděláme po etapách," řekl starosta Jan Malý (ANO)

Sítě, komunikace a veřejná prostranství pro novou obytnou čtvrť v areálu bývalých kasáren za více než 200 milionů korun město buduje od letošního března. Stavba by měla být hotová v první polovině roku 2025. Radnice má na stavbu vyjednaný úvěr až 180 milionů korun, zatím čerpala asi deset milionů korun. Úvěr hodlá radnice splatit především z výnosu z prodeje parcel pro stavbu rodinných a bytových domů.

Dalšími významnými investicemi v roce 2023 budou výstavba sportovní haly za 48 milionů korun, rekonstrukce školní jídelny v ZŠ Poděbradova za 15 milionů korun a rekonstrukce vzduchotechniky ve stravovacích provozech v ZŠ Železnická a MŠ Máj dohromady za 7,5 milionu korun. Město také hodlá zahájit rekonstrukci Knihovny Václava Čtvrtka a dokončit rekonstrukci fasády ZŠ Husova a přestavbu stacionáře Domovinka pro seniory.

Dosud nejvyšší investice města v roce 2010 byly dány stavbou koupaliště za více než 200 milionů korun a stavbou tělocvičny u ZŠ 17. listopadu za 44 milionů korun. V Jičíně od října vládne koalice ve volbách vítězného hnutí ANO s lidoveckým Sdružením pro Jičín a Volbou pro město. V zastupitelstvu má trojkoalice nejtěsnější většinu 11 z 21 mandátů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto David Poloch

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Jičín, 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín chce příští rok utratit nejvíc peněz za posledních 12 let  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.