Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Poplatek za odpad v Jičíně by mohl zdražit, přeskočí šest stovek

Poplatek za svoz a likvidaci odpadu pro rok 2023 by se mohl v sedmnáctitisícovém Jičíně zvýšit o 11 procent na 612 korun, teď to bylo 552 korun. Zvýšení poplatku doporučili radní města, konečné slovo budou mít zastupitelé na zasedání 14. prosince.

Loni radnice uvažovala u zvýšení poplatku na 600 korun, ale nakonec k němu nepřistoupila. Zvýšení poplatku za svoz a likvidaci odpadů radnice zdůvodňuje zejména novou zákonnou povinností města platit poplatek za skládkování vlastních odpadů. Loni na poplatcích město odvedlo státu 3,1 milionu korun. Náklady na svoz odpadů také zvedly výrazně dražší pohonné hmoty.

Jičín naposledy poplatek za odpady zvyšoval k 1. lednu 2020 na nynější úroveň 552 korun. Předtím osm let činil v Jičíně poplatek 492 korun na osobu a rok. Nižší poplatek mají tradičně obyvatelé čtvrti Popovice, kteří mají na svém území městskou skládku a musejí snášet provoz s ní spojený. Aktuálně úleva pro Popovické činí 96 korun.

Město odpadový systém dotuje miliony korun ročně. Loni náklady na systém sběru a likvidace odpadů ve městě meziročně vzrostly o 22 procent na 22,3 milionu korun a město je z rozpočtu dotovalo částkou 7,9 milionu korun. Na poplatku od obyvatel radnice loni vybrala 6,8 milionu korun, další významné příjmy měla ze systému Eko-kom nebo skládkovacího poplatku. Svoz a likvidaci odpadů v Jičíně zajišťuje příspěvková organizace Technické služby.

V ostatních městech Královéhradeckého kraje činí letos základní odpadový poplatek v Hradci Králové 600 korun, v Rychnově nad Kněžnou 750 korun a v Trutnově 540 korun. V Náchodě činí základní poplatek 900 korun na osobu, ale platí pravidlo, že kdo zaplatí do konce února, hradí sníženou taxu 450 korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky ČR, správa, odpady, peníze, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poplatek za odpad v Jičíně by mohl zdražit, přeskočí šest stovek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.