Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Hradecký kraj dosud uvolnil na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny přes 166 milionů

Královéhradecký kraj uvolnil na pomoc uprchlíkům před válkou na Ukrajině více než 166 milionů korun. Jedná se především o náklady na kompenzace za jejich ubytování, peníze na nákup potravin a na stravování uprchlíků a dobrovolníků v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině (KACPU). Suma zahrnuje například i nákupy spacích pytlů či pronájmy. ČTK to řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. Situace kolem uprchlické krize je v kraji podle něj obdobná jako v předchozích týdnech, tedy stabilizovaná.

"Z částky 166 milionů korun tvoří většinu náklady na kompenzace za ubytování uprchlíků. Ke konci listopadu 2022 kraj vyplatil přes 161 milionů korun na kompenzacích za jejich ubytování," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Kraj odeslal ministerstvu financí požadavek na proplacení 161 milionů korun. "Tato částka zahrnuje také kompenzační příspěvky, které kraj vyplatil svým příspěvkovým organizacím v sociální oblasti, zdravotnictví, školství nebo v kultuře. Z požadovaných 161 milionů korun jsme zatím obdrželi necelých 115 milionů, ministerstvo kompenzace proplácí s časovým odstupem," řekl mluvčí.

Do začátku srpna fungovalo v Hradci Králové KACPU, důvodem ukončení provozu bylo nízké vytížení pracoviště. Od té doby jednotlivé úřady poskytují běžencům služby na svých běžných pracovištích, především na Ulrichově náměstí v registračním centru.

"Denně na kontaktní místo přichází v průměru osm desítek osob, z nichž zhruba polovinu tvoří nově registrovaní uprchlíci. V listopadu kontaktní místo na Ulrichově náměstí zatím odbavilo okolo 700 uprchlíků, což je obdobné číslo jako v minulých třech měsících," podotkl Lechmann.

V kraji podle něj aktuálně není problém se zajišťováním dočasného ubytování. Ubytovacích kapacit pro uprchlíky, kteří nemají předem dojednané bydlení, je v regionu dostatek. "Jsme si vědomi, že uprchlická krize může v souvislosti s dalším vývojem válečného konfliktu na Ukrajině eskalovat, a proto vytipováváme jiné lokality, kde by v případě vysokého nárůstu nově příchozích uprchlíků mohlo kontaktní místo fungovat," řekl Lechmann.

V dočasném typu ubytování je nyní v Královéhradeckém kraji umístěno zhruba tři tisíce uprchlíků. "Nakontaktováno máme dostatek dalších možných ubytovatelů, pokud se ale znovu zvedne velká vlna nově příchozích uprchlíků, kteří budou potřebovat zajistit ubytování, bude muset stát znovu uvolnit své ubytovací kapacity, jako tomu bylo právě na jaře," uvedl Lechmann.

Největší nápor hradecké KACPU zažívalo v prvních týdnech po invazi Ruska na Ukrajinu 24. února. "V březnu probíhala zatím největší uprchlická vlna a v kraji jsme evidovali zhruba 4500 míst pro dočasné ubytování uprchlíků skrze KACPU. Zhruba v polovině března bylo volných jen pár stovek těchto míst," řekl Lechmann.

Ukrajinská vláda dříve vyzvala uprchlíky v zahraničí, aby se před zimou do vlasti nevraceli. Ruská armáda útočí na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, což působí s nástupem zimy Ukrajincům problémy s přežitím.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, migrace, boje, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj dosud uvolnil na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny přes 166 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.