Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pět státních památek v hradeckém kraji chystá adventní akce včetně koncertů

Pět památek ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) v Královéhradeckém kraji připravilo řadu adventních a vánočních akcí. Po dvouletém covidovém období, kdy bylo konání kulturních akcí omezeno, nebudou chybět prohlídky nazdobených interiérů, koncerty a také jarmarky a trhy. Pod správu NPÚ spadají v Královéhradeckém kraji zámky Hrádek u Nechanic, Náchod, Opočno, Ratibořice a hospital v Kuksu.

"V Kuksu proběhly s předstihem vánoční trhy a listopadové prohlídky. K návštěvě zve hospital ještě 17. prosince, kdy se odehraje Rybova Vánoční mše," uvedla mluvčí územní památkové správy na Sychrově Lucie Bidlasová.

Ve vánočně vyzdobených interiérech zámku Hrádek u Nechanic na Královéhradecku se návštěvníci mohou od soboty 26. listopadu do neděle 11. prosince seznámit s historií Vánoc, zvyky a tradicemi. "Vždy v sobotu se uskuteční vánoční koncert. Akce Vánoce na Hrádku u Nechanic je zařazena jako výchovný program pro děti ZŠ a pro zájemce je možné využít i pracovní listy pro první a druhý stupeň," uvedla Bidlasová.

Náchodský zámek bude přístupný o třech adventních víkendech, první bude 26. a 27. listopadu. Ve všední dny od úterý 29. listopadu do pátku 2. prosince a od úterý 6. do pátku 9. prosince otevře pro objednané zájezdy a skupiny dětí.

V Rudrově mlýně v Babiččině údolí na Náchodsku od 1. do 4. prosince provedou návštěvníky obdobím adventu a Vánoc na českém venkově členové folklorního souboru Barunka. "V budově vodního mandlu v sousedství mlýna se bude, jako každý rok, konat malý adventní trh, kde lze zároveň posedět v hospůdce s tradičním sortimentem občerstvení. Na závěr doporučujeme nahlédnout do štědrovečerně vyzdobené Babiččiny světničky na Starém bělidle," uvedla Bidlasová.

Sváteční atmosféru nabídne i zámecký areál v Opočně na Rychnovsku. Jarmark se tam uskuteční v sobotu 3. prosince. Vánoční program nabídne opočenský zámek o prosincových adventních víkendech při komentovaných prohlídkách prvního patra zámeckých expozic a části bývalé zámecké kuchyně. Přehled akcí chystaných do konce roku v památkách spravovaných územní památkovou správou NPÚ na Sychrově je na webu.

Územní památková správa na Sychrově je jedním ze čtyř pracovišť zabývajících se správou objektů v péči Národního památkového ústavu. NPÚ je největší příspěvková organizace ministerstva kultury a z pověření státu spravuje a veřejnosti zpřístupňuje více než sto nemovitých památek. Ve zpřístupněných objektech pečuje také zhruba o tři čtvrtě milionu sbírkových předmětů a o typické součásti zámeckých i hradních areálů, jako jsou historické zahrady a parky.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto NPU

Štítky ČR, památky, zábava, Vánoce, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pět státních památek v hradeckém kraji chystá adventní akce včetně koncertů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.