Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

K oslavě sametové revoluce před 32 lety padaly u Dubence z nebe ruské cigarety

Tento týden to bylo přesně dvaatřicet let, co u Dubence padaly z nebe tuny cigaret. Došlo tu totiž k havárii ruského letadla Tupolev 154. Nikomu se nic vážného nestalo a místní měli zásoby na půl roku.

V den, kdy Praha žila návštěvou George Bushe staršího, odehrálo se na nebi u Dvora Králové velké drama. 17. listopadu 1990, rok od pádu komunistického režimu, vypukl na palubě ruského letadla Tupolev 154 požár. Piloti se nejprve chtěli dostat na nejbližší letiště do Prahy, ale oheň se šířil příliš rychle. Proto se posádka rozhodla pro nouzové přistání na poli u Dubence. A měli veliké štěstí. Kromě naraženin a lehčích zlomenin se nikomu nic vážného nestalo.

Náklad cigaret značky Winson, který putoval z Basileje, do Moskvy ale už nikdy nedorazil. Zhruba 18 tun nedostatkového zboží zůstalo na poli u Dubence. „Pilot si nacpal čtyři kartony za bundu a řekl ´paběrajtě´. Tak si každý bral. Bylo jich kolem sedmnácti tun, ale mnohé z nich zničené nebo poškozené, už by se prodávat nemohly," vzpomínal pro Krkonošský deník dobrovolný hasič Vlastimil Horník, který se tehdy účastnil zásahu.

Přestože v noci po nehodě pršelo, cigarety zůstaly naprosto suché. „Samozřejmě, pokud byla krabka natržená, byly cigarety mokré, ty však už nikdo nekouřil. Proč taky, když se tam mohl brodit po kotníky v suchých cigárech, které se jen vykutálely z rozlomeného trupu. Nejvíc toho sebrali snad vojáci z Jaroměře. Měli to v noci hlídat. Ráno jsme našli pohozené na poli na hromadě bochníky chleba a mraky konzerv, asi kluci na něco potřebovali krabici ve které si nafasovali proviant. Na co asi, že,“ napsal na internetové diskuzi na Planes.cz přispěvatel Dubeňák.

Vyšetřování pádu letadla ukázalo, že silně hořlavý náklad nebyl bezpečně uložený. Letoun totiž nebyl určený k přepravě nákladu, ale lidí. A tak byly kartony s cigaretami rozmístěné na sedačkách, na podlaze a byla ho i plná kuchyňka, kde požár vznikl. Expertiza ukázala, že vařič v kuchyňce byl zapnutý na maximální výkon. Požár tedy s největší pravděpodobností způsobil kontakt cigaret, kterými byla kuchyňka doslova narvaná, s rozžhavenou spirálou.

Rozeseté cigarety na poli se staly velkou atrakcí. K Dubenci se sjeli lidé z blízkého i dalekého okolí. Přestože měly být všechny „cigarety z nebe“ komisionálně zničeny, lidé byli rychlejší a ještě dlouho po nehodě se v Dubenci kouřily cigarety s příchutí leteckého paliva.

A to i přesto, že tehdejší média upozorňovala, že mohou být zdraví škodlivé v důsledku kontaminace kerosinem.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Národní archiv, fond ÚCL | Zdroj Krkonošský deník

Štítky letadlo, historie, pád letadla, cigarety, Dubenec, cigareta, Sametová revoluce, havárie, Tupolev, George W. Bush, Praha, slavnost, Dvůr Králové nad Labem, Winson, Moskva, Basilej

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K oslavě sametové revoluce před 32 lety padaly u Dubence z nebe ruské cigarety  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.