Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hradecká pětikoalice bude mít 21 mandátů. Holásek nakonec dohodu podepsal

Královéhradecký zastupitel, senátor a lídr hnutí Rozvíjíme Hradec (RH) Jan Holásek dnes svým podpisem jako poslední přistoupil k projektu pětikoalice. Bude radním. Na spolupráci ve vedení města se domluvily koalice Hradecký demokratický klub (HDK) a TOP 09, ODS, Piráti, RH a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Pětikoalice tak má v zastupitelstvu 21 z 37 mandátů. O pětikoalici se v Hradci Králové jednalo od zářijových voleb, dohoda vázla na rozdělení gescí.

"Jsme připraveni podepsat koaliční smlouvu a provést naše město příštími čtyřmi roky, to znamená na ustavujícím zastupitelstvu příští týden zvolit nové vedení a zodpovědně se pustit do práce," řekla dnes kandidátka na primátorku a prorektorka Univerzity Hradec Králové Pavlína Springerová (HDK). 

Součástí pětikoalice tak budou také všichni tři zvolení zastupitelé za Rozvíjíme Hradec (RH), Holásek byl posledním, kdo pod dokument připojil svůj podpis. Předkoaliční dohodu v úterý podepsali za RH zastupitel Petr Nebeský a zastupitelka a kandidátka na náměstkyni primátorky pro kulturu a cestovní ruch Ilona Dvořáková.

Hradecká pětikoalice se na tiskovce pohádala. Ne všichni souhlasí s novou smlouvou

Koaliční smlouva hradecké pětikoalice je připravena k podpisu. Ne všichni její členové s ní souhlasí. Současnou podobu dohody není ochoten podepsat lídr hnutí Rozvíjíme Hradec Jan Holásek. Na dnešní tiskové konferenci se kvůli jeho postoji...

Koaliční smlouvu by měla pětikoalice podepsat v pondělí 14. lístopadu, den před dalším zasedáním zastupitelstva. Pokud se tak stane, vítězné ANO a také SPD skončí v opozici.

V 11členné radě města by měla mít koalice HDK/TOP 09 tři místa stejně jako ODS. Po dvou radních by měli mít Piráti a RH, Změna pro Hradec a Zelení obsadí v radě jedno místo.

Prvním náměstkem primátorky pro ekonomiku, rozpočet a městské organizace, sport a dopravu má být Miroslav Hloušek (ODS). Další možní náměstci Lukáš Řádek (TOP 09) by měl mít na starosti investice a rozvoj, dotace a energetiku, Adam Záruba (Změna pro Hradec) územní plán, urbanismus a architekturu, památkovou péči a životní prostředí a Pavel Vrbický (Piráti) sociální věci, bytovou politiku, IT a digitalizaci a majetek. Kandidátka pětikoalice na náměstkyni Ilona Dvořáková (RH) by měla mít na starosti kulturu a cestovní ruch.

Dalšími radními by se měli stát Arnošt Urban (HDK), dosavadní primátor Alexandr Hrabálek (ODS), bývalý primátor Oldřich Vlasák (ODS), Aleš Dohnal (Piráti) a Jan Holásek (RH).

Vítězné ANO získalo ve volbách 13 zastupitelských křesel, koalice HDK a TOP 09 má sedm mandátů, ODS pět a Piráti čtyři. Rozvíjíme Hradec drží tři křesla, stejně jako SPD. Změna pro Hradec a Zelení má dva mandáty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, správa, volby, obce, Hradec Králové, Jan Holásek, Hradecký demokratický klub, ODS, Česká pirátská strana, TOP 09, koalice, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie, Pavlína Springerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká pětikoalice bude mít 21 mandátů. Holásek nakonec dohodu podepsal  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.