Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hradecká pětikoalice se na tiskovce pohádala. Ne všichni souhlasí s novou smlouvou

Koaliční smlouva hradecké pětikoalice je připravena k podpisu. Ne všichni její členové s ní souhlasí. Současnou podobu dohody není ochoten podepsat lídr hnutí Rozvíjíme Hradec Jan Holásek. Na dnešní tiskové konferenci se kvůli jeho postoji zástupci všech stran pohádali. Koaliční smlouva se má podepsat v pondělí dopoledne.

Na dnešní tiskovou konferenci v kanceláři hradeckých pirátů byli pozváni všichni členové budoucí rady. Jan Holásek byl o pořádání pouze informován, oficiální pozvánku však nedostal. I přesto dorazil, sedl si do čela mezi ostatní a ujal se slova. Podle jeho kolegů to bylo neprofesionální a také hulvátské.  

„Chtěl bych říct, že hnutí Rozvíjíme Hradec koalici podporuje a jsme připraveni jít s projektem dopředu. Původně jsme chtěli mít podíl na gesci rozvoje. To akceptováno nebylo. Pak jsme se bavili o sportu, tuhle gesci si chtělo ODS nechat. Od pondělí řešíme nějaké vyšší zastoupení ve výborech městských organizací. A to chceme mít součástí koaliční dohody,“ uvedl dnes na tiskové konferenci Holásek.  

Koaliční smlouva je však připravená k podpisu. Akceptují ji všichni členové pětikoalice včetně dvou zastupitelů a členů Rozvíjíme Hradec. Jde o Ilonu Dvořákovou a Petra Nebeského. „Stáli jsme o to, aby měla koalice 21 hlasů a její součástí byl i pan senátor Holásek. Bereme to jako zodpovědný akt,“ uvedla pro Drbnu Dvořáková.  

Vyjednávání o nové koalici v Hradci Králové zatím trvalo šest týdnů a čtyři dny. Kromě Prahy je naše krajská metropole posledním statutárním městem bez nového vedení. Podle budoucí primátorky Pavlíny Springerové by bylo další oddalování neefektivní a nefér vůči voličům.  

„Pro nás bylo další protahování jednání nepřijatelné. Nelze se stále točit kolem dvou témat, která už jsou dávno uzavřená ostatními politickými stranami,“ uvedla během tiskové konference Springerová. Její slova následně potvrdil i lídr pirátů Pavel Vrbický. „To, co se událo v minulých týdnech nás velmi sblížilo. A ten rušivý element je jenom jeden. Je stále opakující a z mého pohledu nepochopitelný,“ řekl novinářům.  

Během tiskové konference Springerová hned dvakrát vyzvala Holáska, aby se k dohodě připojil. V obou případech odmítl. Do dnešního poledne chce Holásek pětikoalici předložit přílohu smlouvy. Pokud ji ostatní členové akceptovat nebudou, vznikne koalice bez něj. „Pokud ji ke smlouvě přidají. Podepíšu hned,“ řekl dnes Drbně Holásek.  

Z postoje ostatních členů koalice je však patrné, že je rozhodnuto. Dokument by lídr hnutí Rozvíjíme Hradec musel podepsat do dnešního poledne. Springerová však naznačila, že se tak nestane. „Dnes do jedné odpoledne jsem pryč a ty papíry mám u sebe já,“ řekla po tiskové konferenci.  

Hradec Králové bude mít první primátorku historie  

Novou primátorkou stotisícového Hradce Králové se stane právě Pavlína Springerová, která kandidovala za koalici HDK a TOP 09. Stane se tak první primátorkou v historii naší krajské metropole. Pětikoalice by měla mít bez Holáska v zastupitelstvu 20 z 37 mandátů. 

Prvním náměstkem primátorky pro ekonomiku, rozpočet a městské organizace, sport a dopravu má být Miroslav Hloušek (ODS). Další možní náměstci Lukáš Řádek (TOP 09) by měl mít na starosti investice a rozvoj, dotace a energetiku, Adam Záruba (Změna pro Hradec) územní plán, urbanismus a architekturu, památkovou péči a životní prostředí a Pavel Vrbický (Piráti) sociální věci, bytovou politiku, IT a digitalizaci a majetek. Kandidátka pětikoalice na náměstkyni Ilona Dvořáková (Rozvíjíme Hradec) by měla mít na starosti kulturu a cestovní ruch. 

Dalšími radními by se měli podle původního návrhu stát také Arnošt Urban (HDK), dosavadní primátor Alexandr Hrabálek (ODS), bývalý primátor Oldřich Vlasák (ODS) a Aleš Dohnal (Piráti). 

Ohodnoť článek

Foto Petr Roubíček

Štítky koalice, Hradec Králové, koaliční, smlouva, podpis, politika, pětikoalice, neshoda, sporty, Rozvíjíme Hradec, Jan Holásek, Pavlína Springerová, tisková konference, koaliční smlouva, Česká pirátská strana, ODS, Pavel Vrbický, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká pětikoalice se na tiskovce pohádala. Ne všichni souhlasí s novou smlouvou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.