Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Policisté se pouští do kontrol chat a chatových oblastí. Pomáhá jim mobilní aplikace

Policisté v Královéhradeckém kraji začínají v těchto dnech kontrolovat chaty a chatové oblasti. Přes zimu lákají lidi bez domova i zloděje. V jejich práci jim pomáhá i mobilní aplikace Zabezpečte se.

Například policisté z Jičína nyní vyrazili do chatové oblasti v rámci projektu s názvem Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům. „Projekt je především iniciován potřebou informovat veřejnost o nových trendech vloupání do obydlí, které se objevily i v České republice. Představuje souhrn preventivních opatření při ochraně domů, bytů a rekreačních objektů proti vloupání,“ uvedl na webu policistů mluvčí Aleš Brendl.  

Hlavním nástrojem je zmíněná mobilní aplikace. Ta obsahuje základní informace a návody pro zabezpečení nejen chat, ale i ostatního majetku. Ke stažení je zdarma pro iPhony i telefony s operačním systémem Android. 

Policisté při svých obchůzkách kontrolují, zda nejsou poškozené zámky, okenice, nebo vchodové dveře. V případě poškození kontaktují majitele, se kterým situaci nadále řeší. Během své práce zároveň zjišťují, zda jsou chaty a kůlny řádně zamknuté a zabezpečené. 

„K minimalizaci rizika vloupání do objektu je rovněž důležité mít dobré sousedské vztahy. Všímavost a včasné upozornění na linku 158 nebo nejbližšího policejního útvaru může sehrát důležitou roli při ochraně majetku,“ dodává Brendl.  

Jak správně zabezpečit rekreační objekt? 

  • zajistit vchodové dveře a okna včetně střešních a sklepních 
  • okna je vhodné opatřit okenicemi nebo mřížemi 
  • použít kvalitní zámkové systémy, které odolají mechanickému poškození 
  • nenechávat volně odložené nářadí, které by pachatel mohl použít k útoku na chatu 
  • pro případ vloupání si pořídit fotodokumentaci věcí a elektronických přístrojů 
  • při delší nepřítomnosti doporučujeme odvézt z chaty cennosti a elektroniku, ale také sekačky a různé nářadí 
  • nikdy nezveřejňovat na sociálních sítích místo chaty a informace o nepřítomnosti v rekreačním zařízení, taktéž se nechlubit majetkem uloženým v objektu 

V případě, že se stanete obětí této trestné činnosti, nevstupujte na místo činu do příjezdu policejní hlídky. Váš pohyb nebo úklid ve vyloupené chatě by mohl narušit stopy, které pachatel na místě zanechal. 

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky policie, chata, zloděj, kontrola, prevence, aplikace, Jičínsko, mobilní aplikace, vloupání, Královéhradecký kraj, Česko, Jičín, iPhone

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté se pouští do kontrol chat a chatových oblastí. Pomáhá jim mobilní aplikace  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.