Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Koaliční smlouva v Hradci Králové by měla být podepsána do konce týdne

Od komunálních voleb Hradec Králové stále nemá nové vedení města. Na ustavujícím jednání zastupitelé složili pouze slib. Důvodem je koaliční smlouva. Nové pětikoalici se zatím nepodařilo domluvit na její podobě. Lídři jednotlivých politických subjektů však tvrdí, že do konce týdne by mělo být upečeno.

„Na posledním jednání jsme se domluvili, že vyjdeme vstříc požadavkům ODS. Dojde ke spojení gescí rozvoj a investice, které připadnou koalici HDK a TOP 09. Konkrétně pak Lukášovi Šárkovi,“ uvedla pro novináře lídryně HDK a budoucí primátorka Pavlína Springerová. Podle jejích slov tímto řešením padla poslední překážka k cestě k podpisu koaliční smlouvy.  

Původní návrh počítal s tím, že budou gesce rozdělené. Investice měl mít na starosti náměstek primátorky Adam Záruba ze Změny pro Hradec. Rozvoj měl vést náměstek Lukáš Řádek z TOP 09. Podle ODS by za této situace nemohla nová pětikoalice pracovat efektivně.  

„Děkujeme našim partnerům za pochopení pro tento požadavek," uvedl pro ČTK předseda oblastní rady hradecké ODS a šéf vyjednávacího týmu Pavel Staněk (ODS).  

Náměstky pravděpodobné královéhradecké primátorky Pavlíny Springerové (HDK) by se měli stát Miroslav Hloušek (ODS), Lukáš Řádek (TOP 09), Pavel Vrbický (Piráti), Ilona Dvořáková (Rozvíjíme Hradec) a Adam Záruba (Změna pro Hradec). 

Novou pětikoalici v Hradci Králové má tvořit koalice HDK a TOP 09, ODS, Piráti, hnutí Rozvíjíme Hradec společně s koalicí Změna pro Hradec a Zelení. A to i přesto, že hnutí ANO komunální volby v krajské metropoli vyhrálo. Získalo celkem 13 zastupitelských křesel. I přesto skončí v opozici, stejně jako SPD. Před čtyřmi lety vytvořily koalici ANO, ODS a uskupení Změna a Zelení. Po odchodu Změny a Zelených z koalice dál menšinově vládly ANO a ODS. 

Ohodnoť článek

Foto KDU-ČSL

Štítky koaliční, smlouva, podpis, Hradec Králové, primátorka, pětikoalice, vyjednávání, politika, volby, zastupitelstvo, rada, koaliční smlouva, ODS, koalice, TOP 09, Hudební divadlo Karlín, Pavlína Springerová, ANO 2011, Česká pirátská strana, Pavel Staněk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koaliční smlouva v Hradci Králové by měla být podepsána do konce týdne  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.