Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

První operace srdce v Československu proběhla přesně před pětasedmdesáti lety v Hradci Králové

První operace srdce v Československu se uskutečnila před 75 lety, 30. října 1947, v nemocnici v Hradci Králové. Akademik a uznávaný chirurg Jan Bedrna tam poprvé operoval tepennou dučej, zúženou tepnu plicní. O čtyři roky později Bedrna realizoval i první úspěšnou operaci srdeční chlopně. To vše na chirurgické klinice v Hradci Králové, kterou sám od 40. let systematicky budoval. Bedrna byl také průkopníkem chirurgické léčby plicní tuberkulózy.

Zakladatel české kardiochirurgie pocházel z učitelské rodiny v Českém Brodě, kde se 16. září 1897 narodil. Vystudoval reálné gymnázium v Kolíně, kde maturoval v roce 1916, uprostřed první světové války. Poté musel narukovat a byl odvelen na italskou frontu, v roce 1918 jej z armády pro nemoc propustili. Po vzniku samostatného Československa vystudoval medicínu v Praze. Jako čerstvý absolvent získal první stálé místo na chirurgické klinice v Brně a od konce 20. let absolvoval celou řadu stáží na prestižních zahraničních pracovištích, mimo jiné v Berlíně, Štrasburku či Lyonu.

V polovině 30. let se Bedrna stal přednostou chirurgického oddělení nové okresní nemocnice v Hradci Králové, která se zejména jeho zásluhou stala jednou z nejlepších v republice. Jan Bedrna se zasloužil i o rozvoj řady dalších oborů a po válce patřil mezi zakladatele lékařské fakulty v Hradci Králové. V září roku 1956 podlehl závažné srdeční chorobě.

K dalším významným mezníkům v kardiochirurgii patří například první operace srdce s mimotělním oběhem nejen v Československu, ale i v zemích střední Evropy, kterou provedl v únoru 1958 profesor brněnské lékařské fakulty Jan Navrátil, další významný průkopník kardiochirurgie. A první transplantaci srdce v Československu provedl 31. ledna 1984 lékařský tým profesora Pavla Firta pod vedením tehdejšího šéfa institutu Vladimíra Kočandrleho na pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sasin Tipchai

Štítky ČR, zdraví, 30. října, Hradec Králové, srdce, Stanislav Kostka Neumann, Československo, první světová válka, italské tažení, Český Brod, Jan Navrátil, Kolín, Vladimír Kočandrle, Pavel Firt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První operace srdce v Československu proběhla přesně před pětasedmdesáti lety v Hradci Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.