Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hnutí ANO v Hradci Králové navrhne na zastupitelstvu svoji primátorku

Hnutí ANO na pondělním ustavujícím zastupitelstvu Hradce Králové předloží návrh na členy vedení města. Na primátorku navrhne svoji lídryni Janu Šandovou. Variantou je ale také odchod do opozice.

Ustavující zastupitelstvo se musí od voleb konat do určené doby dané zákonem, pondělí je poslední termín. Protože jednání o městské koalici zatím neskončila, pětikoalice navrhla, aby se na zastupitelstvu nehlasovalo o pozicích ve vedení města.

V pětičlenné koalici podle dosavadních jednání by měly být Hradecký demokratický klub (HDK) a TOP 09, ODS, Piráti, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Koalice by tak měla 21 hlasů, hradecké zastupitelstvo má 37 členů.

Koaliční dohoda už byla téměř domluvená, jenže na poslední chvíli ODS navrhla ještě širší koalici a zapojení hnutí ANO, které vyhrálo volby, do vedení města. Pro ostatní členy možné pětikoalice to bylo nepřípustné.

Hnutí ANO ještě dnes večer projedná možnosti pro ustavující zastupitelstvo. Jednou z variant je navrhnout Janu Šandovou na primátorku. Jednička volební kandidátky ANO je krajskou zastupitelkou a pracuje jako radiologická asistentka.

"Máme také připraveno složení rady včetně náměstků. Je dost možné, že kolegové z pětikoalice se budou snažit volbu orgánů města stáhnout. Jsme vítězná strana, máme třetinu v zastupitelstvu, jsme schopní a ochotní zodpovědnost za město převzít," řekl místopředseda zastupitelského klubu ANO a člen vyjednávacího týmu ANO Denis Doksanský.

Hnutí ANO by mohlo podle Doksanského složit koalici s ODS, se kterou čtyři roky ve vedení města bylo, anebo ještě také s Rozvíjíme Hradec. Zastupitelskou většinu je schopné složit. Nic vyjednané ale není, dodal Doskanský. "Jako další variantu máme, že bychom vyhlásili odchod do opozice, aniž bychom čekali, jak pětikoalice dopadne," řekl Doksanský.

Do hradeckého zastupitelstva se dostalo sedm subjektů. ANO má 13 zastupitelských křesel. Koalice HDK a TOP 09 získalo sedm mandátů, ODS pět a Piráti čtyři. Rozvíjíme Hradec obdrželo tři křesla, stejně jako SPD. Změna pro Hradec a Zelení bude mít dva mandáty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook

Štítky ČR, volby, obce, Hradec Králové, primátorka, Šandová, ANO, ANO 2011, radnice, ODS, koalice, Hradecký demokratický klub, TOP 09, Česká pirátská strana, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hnutí ANO v Hradci Králové navrhne na zastupitelstvu svoji primátorku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.