Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jičín bude šetřit na energiích, bude se méně topit i svítit

Jičín zavede úsporná energetická opatření, shodla se na tom Rada města. Cílem je uspořit minimálně 15 procent spotřeby energií. V budovách se bude méně topit i svítit.

Rada města schválila a uložila zavedení konkrétních úsporných opatření v zařízeních města. Opatření byla vypracována Krizovým řízením MěÚ Jičín ve spolupráci s řediteli a vedoucími městských zařízení a organizací. Schválené body respektují požadavky Vlády ČR. Cílem je uspořit alespoň 15 % spotřeby energií. 

"Město Jičín chce jít v úspoře energií příkladem dle motta „My šetříme, pojďte s námi“. Opatření sníží úroveň komfortu, na který byli občané zvyklí, avšak smyslem není přerušení služeb, které Jičín poskytuje. Ve všech zařízeních bude důsledně sledováno svícení, aby nebylo nadbytečné," uvedl v tiskové zprávě mluvčí města Jan Jireš. Následující úsporná opatření jsou stanovena do konce roku 2022 s tím, že budou reagovat na případný vývoj na trhu energií.

V budově Městského úřadu na Žižkově náměstí a 17. listopadu se teplota v kancelářích a zasedacích místnostech sníží na 20 °C, na chodbách, sociálních zařízeních a jiných společných prostorách na 18 °C. Budou pořízeny interiérové teploměry pro účely průběžného hlídání teploty. Bude zajištěna kontrola osvětlení a postupně bude zajištěna výměna na úsporné světelné zdroje LED, instalace pohybových čidel a případně distribuce LED lampiček k pracovním stolům.

Opatření se dotknou také aquacentra. Ve sprchách bude snížena teplota vody a zároveň bude omezena doba toku vody po spuštění. Bude snížen rozsah osvětlení. V šatnách  zimního stadionu se bude topit na 20 °C a na chodbách na 18 °C, pokud to technické podmínky dovolí. Bude vypnuta tzv. sněhová jáma. Také bude vypnuto vytápění dvou šaten, které přiléhají k ledové ploše. Temperování bude řešeno tak, aby se předešlo poškozením.

Šetřit se bude taky na veřejném osvětlení. Bude vypnuta cca třetina světelných bodů ve městě. Je nutný výběr vhodných bodů a tato věc bude diskutována s Městskou policií Jičín, Policií ČR a Odborem dopravy MěÚ Jičín. 14. října byly vypnuty fontány a kašny. Řeší se omezení osvětlení historických objektů. V závislosti na technických možnostech bude vypnuto zcela, nebo bude ukončeno vždy ve 23 hodin.

Co se týče škol, tak teplota vytápění ve školních učebnách bude nastavena na 20 °C až 21 °C. Na chodbách, sociálních zařízeních a v jiných společných prostorách bude teplota vytápění snížena na 19 °C. V tělocvičnách bude teplota vytápění snížena na 17 °C až 18 °C. Teplota vytápění v šatnách přiléhajících k vnitřním sportovištím či sloužícím k převlékání dětí bude nastavena na 20 °C. Ve všech budovách, kde je možné vyměnit světelný zdroj pouhou výměnou nových žárovek a zářivkových hlavic, budou propočítány náklady na výměnu světelných zdrojů za LED hlavice či LED žárovky. Ve všech školních zařízeních bude sledováno svícení.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky Jičín, Rada města, úspory, svícení, energie, topení, LED, Vláda ČR, Policie České republiky, Žižkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín bude šetřit na energiích, bude se méně topit i svítit  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.