Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Muzeum východních Čech chystá výstavu o četnictvu, nabídne stovky exponátů

Muzeum východních Čech v Hradci Králové chystá výstavu Četnické humoresky v Salonu republiky, která přiblíží historii četnictva v prvorepublikovém Československu. Půjde o dosud nejrozsáhlejší výstavu v ČR věnovanou pouze četnictvu.

Vernisáž v secesní budově muzea na Eliščině nábřeží je naplánovaná na pátek 14. října od 17:00, v sobotu se uskuteční v muzeu a okolí celodenní akce u příležitosti zahájení výstavy. Více o programu je na webu. "Cílem výstavy je představit návštěvníkům četnické útvary za první republiky. K vidění bude například četnický motocykl, uniformy, četnická výzbroj a výstroj. Výstava bude mít i digitální nadstavbu. Oslovili jsme herce seriálu Četnické humoresky, kteří se podíleli na vytvoření hraného fiktivního příběhu hradeckých četníků pro účely výstavy," uvedl jeden z autorů výstavy Miloš Bernart.

Připomněl, že četníci ze seriálu Četnické humoresky mají předobraz v královéhradecké četnické pátračce. "Chceme také ukázat, že hradecké četnictvo nebyl jen Arazim, Jarý a ostatní, ale i další významné osobnosti," řekl Bernart.

Upozornil na to, že za první republiky na území dnešního Hradce Králové působila řada četnických útvarů, včetně silniční kontrolní stanice, letecké hlídkové služby, pohotovostního oddílu či správních útvarů, například účtárny četnictva. Většina exponátů je ze soukromých sbírek. "Exponátů jsou stovky, včetně unikátních předmětů, které dosud nebyly nikde vystaveny, jako třeba stejnokroje účetních četníků," uvedl Bernart.

Výstava podle autorů mapuje především prvorepublikovou historii četnictva, dotýká se ale i jeho počátků sahající do poloviny 19. století a také jeho konce. "Četníci působili i během druhé světové války, četnictvo bylo zrušeno v roce 1945, kdy jej nahradil Sbor národní bezpečnosti. To je ale zmíněno jen okrajově," řekl spoluautor výstavy.

Program Četnického dne začne v sobotu 10:00 před budovou muzea na Eliščině nábřeží. Návštěvníci se během dne budou moci seznámit například s postupy četníků při vyšetřování vraždy, s jejich technikou, na programu je také beseda či komentovaná prohlídka výstavy. V 16:00 bude na budově bývalé četnické stanice, na nynější adrese Třída ČSA čp. 284, odhalena pamětní deska zřejmě nejznámějšího, v Hradci Králové působícího četníka, Josefa Arazima. "Arazim byl hlavní postavou seriálu Četnické humoresky s tím rozdílem, že křestní jméno změnili na Karla a místo působení na Brno," dodal Bernart.

Četnický den ukončí v přednáškovém sále muzea večerní koncert Originálního pražského synkopického orchestru. Koncert je součástí 28. ročníku festivalu Jazz goes to town/Jazz jde městem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Muzeum východních Čech v Hradci Králové

Štítky ČR, muzea, historie, četnictvo, Hradec Králové, výstava, exponát, Muzeum východních Čech, Četnické humoresky, Česko, Československo, První republika, druhá světová válka, muzeum, budova muzea

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum východních Čech chystá výstavu o četnictvu, nabídne stovky exponátů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.