Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Galerie moderního umění v Hradci zahájí podzimní sezonu třemi výstavami

Galerie moderního umění v Hradci Králové zahájila v týdnu vernisáží podzimní sezonu. Galerie připravila hned tři výstavy. V hlavní výstavě, která komplexně zpracovala Kolumbův příběh, poukazuje na fenomén dekolonizace.

První výstava nazvaná Naťuknout špičku vejce: Kolumbus jindy a dnes kurátorky Vjery Borozan potrvá do 12. března 2023, další dvě budou v galerii do 15. ledna 2023. "Všechny tři výstavy jsou ve čtvrtém patře budovy galerie," řekla dnes ČTK mluvčí GMU Gabriela Bučková. V GMU josu i další výstavy, více informací je na webu.

Druhá výstava se věnuje dílu krajkářky a návrhářky paličkovaných vzorů Světlany Pavlíčkové, ve které prezentuje svůj mnohaletý projekt Milieu. Výstava bude v prostoru Bílé kostky. "Každé milieu - vyšívaná dečka, honosný ubrus ke stolování, prostírání - se často skládá z uschovaných nebo nalezených předmětů a kromě mnoha hodin práce ukrývá také autorčiny osobní zážitky a příběhy," uvedl ředitel hradecké GMU František Zachoval.

Třetí výstava je připravena v galerijním prostoru Černá kostka. Prezentuje video Martina Zeta Laciné sochy ze Sbírky pohyblivého obrazu GMU, natočené v New Yorku v roce 1999. "Dnešní divák ho může vnímat i v souvislosti s událostmi 11. září 2001, které dílu zpětně dodávají další významy," uvedl Zachoval.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto kudyznudy.cz

Štítky ČR, výtvarné, galerie, Hradec Králové, výstava, moderní umění, Galerie moderního umění v Hradci Králové, vernisáž, Teroristické útoky 11. září 2001, Martin Zet, Milieu, New York

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Galerie moderního umění v Hradci zahájí podzimní sezonu třemi výstavami  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.