Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2022: Volební místnosti se otevřely. Lidé začali vybírat zastupitele a senátory

Volební místnosti se otevřely. Češi od páteční druhé hodiny odpolední rozhodují o novém složení zastupitelstev obcí, měst, městských částí, obvodů a třetiny Senátu. Svůj volební lístek mohou vhodit do volební urny dnes do 22:00 a také zítra mezi 8:00 a 14:00. Letošní komunální volby jsou deváté v historii samostatné České republiky.

Obecní volby jsou tradičně testem spokojenosti lidí s dosavadním fungováním radnic, kam většinou na vesnicích a v menších městech kandidují místní uskupení nestraníků. Ve větších městech a v senátních volbách, kde své zástupce mají parlamentní strany, se podle expertů do výsledků zřejmě promítne současná situace poznamenaná inflací a růstem cen energií kvůli protiukrajinské agresi Ruska a jeho ekonomické válce vůči Západu. Hlavně v hlavním městě by se na výsledku mohla projevit také údajná korupční kauza kolem pražského dopravního podniku. Podle opozice budou volby referendem o vládě Petra Fialy (ODS), o jejím setrvání nebo sesazení ale lidé rozhodovat nebudou.

Konkrétně v Hradci Králové vybírají voliči z 15 politických stran a hnutí. V Jičíně a Trutnově chce do zastupitelstva 12 subjektů, v Náchodě devět a Rychnově nad Kněžnou šest. Zajímavostí je, že v obci Ohařice na Jičínsku se dnes volby konat nebudou. Svou kandidátku nepodal nikdo ze zájemců. Proto obec dostane přiděleného správce.  

VOLBY 2022: O křeslo primátora se uchází 15 politiků. Přinášíme jejich přehled

O křeslo primátora a své místo v zastupitelstvu Hradce Králové se v letošních komunálních volbách uchází celkem 15 politických stran a hnutí. Hradecká Drbna oslovila všechny lídry těchto stran, kteří mají reálnou šanci se do zastupitelstva...

Místo kroužkování křížkujeme  

Volební místnosti budou dnes otevřené do 22:00. Zítra mohou lidé volit od 8:00 do 14:00. Komunální systém voleb patří mezi nejsložitější. Volič má k dispozici pouze jeden hlasovací lístek, na kterém křížky vyznačí své preference.  

Označit může konkrétní stranu bez udělení preferenčních hlasů. Zároveň může vybrat pouze jednotlivé kandidáty, kterým udělí svůj hlas křížkem. A to i napříč politickými subjekty. Musí se ovšem hlídat počet těchto hlasů. Ten nesmí překročit počet volených zastupitelů. V případě Hradce Králové je to 37. 

Souběžně s komunálními volbami na Jičínsku probíhají i senátní. V tomto případě volič vybere pouze jeden lístek preferovaného kandidáta, který vloží do obálky pro senátní volby a poté vhodí do urny. Do jaké volební místnosti se má volič dostavit se dozví z volebního lístku. Popřípadě ze speciálně připravené on-line mapy.   

VOLBY 2022: Komunálky se blíží. Kroužkovat, nebo křížkovat? Vše přehledně na jednom místě

Volební víkend se nezadržitelně blíží. Ve dnech 23. a 24. září se v Česku uskuteční volby do zastupitelstev obcí, měst, městských částí, obvodů a třetiny Senátu. Všechny podstatné informace k tomu, jak volit přináší Drbna v tomto článku.

Poslední volební účast byla kolem 50 procent  

Posledních komunálních voleb v Královéhradeckém kraji se zúčastnilo 49,65 procenta voličů. V Hradci Králové vyhrálo hnutí ANO, které získalo 23,83 procenta hlasů. Na druhém místě skončil Hradecký demokratický klub a na třetím místě se umístila Občanská demokratická strana.  

Okresní města na tom byla o poznání jinak. ANO vyhrálo pouze v Jičíně. V Trutnově získalo nejvíce hlasů ODS, v Náchodě ČSSD a v Rychnově nad Kněžnou hnutí Nezávislí z Rychnova.  

VOLBY 2022: Poslední komunální volby v Hradci Králové vyhrálo ANO. Bodovalo i HDK a ODS

V pátek a sobotu budou občané České republiky rozhodovat o složení zastupitelstev na radnicích a magistrátech. V Hradci Králové je na výběr z 15 volebních uskupení. Poslední komunální volby v krajské metropoli vyhrálo hnutí ANO. Pojďme si...

Hlasovat na rozdíl od jiných typů voleb v uplynulých dvou letech nebude moci na 10 tisíc voličů, kteří jsou v nařízené izolaci kvůli koronaviru. Vláda kvůli tomu čelila kritice, že jim hlasování neumožnila. Loni při sněmovních volbách hlasovalo z domova do přenosné volební schránky kolem 1200 voličů v karanténě kvůli koronaviru, hlasování z auta využilo 1600 voličů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky volby, politika, senát, zastupitelstvo, komunální, Královéhradecký, kraj, ČR, město, obec, 2022, volební místnost, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Senát Parlamentu ČR, Česko, ODS, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Hradec Králové, Rychnov n

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Volební místnosti se otevřely. Lidé začali vybírat zastupitele a senátory  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.