Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Univerzita Hradec Králové otevřela opravenou budovu filozofické fakulty

Univerzita Hradec Králové (UHK) po dvouleté rekonstrukci otevřela budovu filozofické fakulty na náměstí Svobody v centru města. Celková investice včetně přístavby budovy a vybavení činí 216 milionů korun se započtením daně. Novinářům to dnes řekli při znovuotevření objektu zástupci univerzity. Stavba začala v září 2020.

"Jsem moc rád, že se podařilo rekonstrukci dokončit tak, aby nový semestr odstartoval bez problémů, v novém, čistém a moderním zázemí historické budovy. Kompletní rekonstrukce interiéru trvala dva roky a vyšla na 216 milionů korun," uvedl rektor UHK Kamil Kuča. Podle něj jde pro školu o jednu z největších investic.

Dotace ministerstva školství činila zhruba 170 milionů korun, z vlastních prostředků zaplatila univerzita 38 milionů korun.

Stavbaři opravili střechu, provedli změny vnitřních dispozic, sanaci zdiva, omítek a kleneb, včetně sanace půdní vlhkosti ve sklepních prostorách a další věci. Za budovou na dvoře postavili několikapatrovou přístavbu. Rekonstrukci obvodových stavbaři udělali už dříve.

"Součástí rekonstrukce byla i výměna střešní krytiny, která respektovala ráz budovy z historických fotografií, stejně jako ostatní zásahy do budovy. Protože budova byla postavena v roce 1900, právě díky fotografiím se podařilo přijít na to, že původní dominantou budovy bylo zlaté zábradlí v horní části průčelí budovy. I to se podařilo s finančním přispěním města Hradec Králové realizovat," řekl kvestor UHK Aleš Klicnar.

Hlavní novinkou je přístavba historické budovy, například v nejvyšším patře přístavby vznikla zasedací místnost, kterou k jednání využije akademický senát a další orgány fakulty.

"Bezpochyby nejvýraznějším zásahem je přístavba úplně nové části budovy, která navazuje na jedno z bočních křídel. Sem přesuneme oproti původnímu užívání budovy značnou část kateder naší fakulty," uvedl děkan filozofické fakulty Jan Prouza. Fakulta má zhruba 1,2 tisíc posluchačů a posluchaček.

Univerzita má připravenou už i rekonstrukci vedlejší památkově chráněné budovy pedagogické fakulty. Také oprava této budovy se bude týkat zejména interiérů. Obě univerzitní budovy na náměstí Svobody mají od roku 2015 novou fasádu včetně zateplení. Původně předpokládaná cena rekonstrukce pedagogické fakulty byla podle univerzity 210 milionů korun bez DPH.

"Budova pedagogické fakulty je připravena k vlastní rekonstrukci. Máme vydána všechna důležitá rozhodnutí, ať už jde o stavební povolení či zpracovaný projekt na základě kterého jsme vyhlásili veřejnou zakázku na výběr generálního dodavatele. Aktuálně jsme vydali i rozhodnutí o výsledku této veřejné zakázky, ale bohužel předpokládaná hodnota a výsledné nabídkové ceny se velmi liší. Výsledná nabídková cena překračuje předpokládanou hodnotu zhruba o 160 milionů korun," řekl Klicnar.

Upozornil na to, že univerzitě se nyní nedostává finančních prostředků pro zahájení rekonstrukce budovy pedagogické fakulty. "Odhad univerzity byl 210 milionů bez DPH a aktuální nabídkové ceny převyšují 300 milionů korun. Pokud se nám podaří dodatečně navýšit finanční prostředky ze strany ministerstva školství, jsme připravení rekonstrukci zahájit," řekl Klicnar.

Univerzita Hradec Králové pro nadcházející akademický rok eviduje 7862 přihlášek ke studiu, což je meziročně mírný nárůst počtu uchazečů. Přesná čísla bude mít UHK koncem října, někteří z přihlášených totiž nenastoupí. Největší zájem je tradičně o studium na pedagogické fakultě, kde evidují 4306 přihlášek. UHK nabízí studium na čtyřech fakultách, na fakultě informatiky a managementu, přírodovědecké fakultě, filozofické fakultě a pedagogické fakultě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto UHK

Štítky ČR, stavby, správa, školy, vysoké, Hradec Králové, Univerzita Hradec Králové, rekonstrukce, univerzita, Kamil Kuča, studium, Jan Prouza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita Hradec Králové otevřela opravenou budovu filozofické fakulty  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.