Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Hradci budou mít speciální popelnice na zbytky jídla a prošlé potraviny

Lidé v Hradci Králové budou moci třídit do zvláštních popelnic i odpad z kuchyní, třeba zbytky jídel či prošlé potraviny. Hradecké služby v následujících měsících po městě rozmístí 205 speciálních hnědých popelnic na takzvaný gastroodpad.

Po celém Hradci Králové jsou rozesety popelnice různých barev a brzy přibude další varianta. Bude určena pro zbytky jídla, potraviny s prošlou trvanlivostí nebo zbytky ovoce a zeleniny.  Zatím odpad z kuchyní většinou končí k černých popelnicích s komunálním odpadem. V Hradci Králové se ročně vytřídí asi 17.000 tun odpadu, 20 až 25 procent připadá na různý biologicky rozložitelný odpad. "Radnice zavedení systému letos a v roce 2023 podpoří částkou 3,2 milionu korun, řekla mluvčí radnice Kateřina Rohlíčková.

Třídění gastroodpadu radnice vyzkoušela od loňského října do letošního března na sídlišti ve čtvrti Malšovice v ulicích Rybova a Antonína Petrofa. "Výsledky jednoznačně potvrdily, že hradecké domácnosti mají o tuto službu zájem," uvedl primátor Alexandr Hrabálek (ODS). Peníze od města půjdou na pořízení nádob a také na svoz a zpracování odpadu.

V době vyšších teplot od května do září budou Hradecké služby popelnice s gastroodpadem vyvážet dvakrát týdně. Od října do dubna bude svoz jednou týdně. Odpad skončí v bioplynové stanici.  "Předpokládáme, že v listopadu bychom mohli začít. Vše ale závisí na dodavateli těchto speciálních hnědých nádob," uvedl ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek.

Lidé v Hradci Králové nadále budou moci ostatní bioodpad třídit do dříve zavedených hnědých popelnic. "Rostlinné bioodpady z údržby zeleně, například posečenou trávu, listí a větvě, budou moci občané nadále umísťovat do hnědých nádob pro ukládání rostlinného bioodpadu, případně je odvézt do městské kompostárny," uvedl Hušek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto EKO-KOM

Štítky ČR, správa, odpady, Hradec Králové, jídlo, popelnice, odpad, biologicky rozložitelný odpad, ODS, Antonín Petrof, Alexandr Hrabálek, Malšovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci budou mít speciální popelnice na zbytky jídla a prošlé potraviny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.