Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do Aldisu musí Hradec Králové napumpovat dalších osm milionů. Jde o pokrytí ztrát z minulých let

Hradec Králové musí zalepit finanční ztrátu společnosti Aldis, která vznikla v několika posledních letech. Zastupitelé tento týden schválili částku 7,9 milionu korun. V červnu se město stalo stoprocentním vlastníkem této společnosti. Ta vlastní stejnojmenné kongresové centrum u místního aquacentra.

Jak Aldis zbavit zhruba šestnáctimilionové ztráty z minulých let a tím společnost stabilizovat, řešilo město počátkem letošního roku ještě s odbory. Záměr, že ztrátu vlastníci vyrovnají dobrovolnými peněžními vklady do Aldisu, se však nenaplnil, protože odboráři městu dali nabídku na odkup akcií Aldisu a město ji akceptovalo.

Peníze na úhradu části ztráty měl Hradec Králové připravené z doby před dohodou s odbory. Nyní je zastupitelé Aldisu definitivně přidělili. "Peníze přijdou Aldisu, který je použije na údržbu objektu," řekl náměstek primátora Pavel Marek (za ANO). Druhou možností pro umazání ztráty je podle něj snížení základního kapitálu Aldisu.

Město v červnu podíl získalo především od Odborového svazu Kovo, který držel téměř 46 procent akcií Aldisu. Odborový svaz státních orgánů a organizací měl 5,52 procenta akcií. Podle místopředsedy Odborového svazu KOVO a bývalého předsedy dozorčí rady Aldisu Libora Dvořáka se odbory pro prodej rozhodly proto, že Aldis v současném stavu odborům nic nepřináší. Ani v minulosti z něj odbory žádné výnosy neměly.

Centrum Aldis, které bylo otevřeno v roce 1993, je největším zařízením svého druhu v kraji a pořádá i akce celostátního významu. Disponuje jedním z největších sálů v zemi s kapacitou až 1,5 tisíc míst, celková kapacita objektu přesahuje 2,5 tisíc lidí.

"Aldis považujeme za důležitý objekt, konají se zde sympozia, koncerty, je to místo setkávání pro návštěvníky nejen z České republiky, ale také ze zahraničí. Považujeme za strategické převzít jej do svého vlastnictví," uvedl dříve primátor Alexandr Hrabálek (ODS).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto aldis.cz

Štítky ČR, správa, služby, firmy, Aldis, Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis, odbory, akcie, Pavel Marek, ANO 2011, Libor Dvořák, Alexandr Hrabálek, Odborový svaz státních orgánů a organizací, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Aldisu musí Hradec Králové napumpovat dalších osm milionů. Jde o pokrytí ztrát z minulých let  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.