Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Krkonoše se už netopí v odpadcích, přibylo ale psích exkrementů v sáčcích

Běžně dobrovolníci nosili při úklidových akcích z lesů v Krkonoších plné pytle odpadků. Letos je všechno jinak a i zkušení lesníci jsou překvapení. Co je ale kaňkou při hodnocení, tak to narůstající počet papírových kapesníčků a sáčků s exkrementy.

V Krkonoších se každoročně koná sběr odpadků. Letos do terénu vyrazily tři stovky pracovníků Správy KRNAP, polského KPN a desítky dobrovolníků. Dva dny chodili po turistických cestách vedoucích Krkonošemi s cílem vysbírat pohozené odpadky. Všechny skupiny sběračů se shodují na tom, že při letošním podzimním úklidu se sesbíralo rekordně nejméně odpadků. Celkový odhad je 2,5 tuny.

Na rozdíl od předešlých akcí, kdy sběrači na vyčleněné trase vysbírali několik pytlů odpadků, si letos většina skupin na celé trase vystačila s jedním často i jen poloprázdným pytlem. „Překvapilo nás to, ale na druhou stranu poslední dva roky velmi intenzivně komunikujeme, že pohozené odpadky v Krkonošském národním parku jsou problém. Zdá se tedy, že naše snaha dopadá na úrodnou půdu a lidé si více a více uvědomují, že je přirozené, že co si ho hor přinesou, to si z nich také mají odnést,“ říká ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch. „Od kolegů strážců vím, že často potkávají návštěvníky hor, kteří spontánně sbírají odpadky. Těmto lidem bych velmi rád poděkoval, protože i díky nim jsou Krkonoše krásným koutem přírody a ne skládkou,“ dodal Böhnisch.

Kromě běžných odpadků, jakými jsou plechové či plastové obaly od nápojů a potravin, nacházeli dobrovolníci při úklidu i dětské plínky. Bezkonkurenčně ale vedou papírové kapesníčky použité po potřebě návštěvnic a návštěvníků. Skokový nárůst proti minulosti tentokrát ale představovaly igelitové sáčky s psími exkrementy, které majitelé psů pohodili do lesa. Je to nejabsurdnější odpad, který nacházíme.

Ohodnoť článek

Foto KRNAP

Štítky KRNAP, úklid, Krkonoše, lesníci, odpadky, odpad, Správa Krkonošského národního parku, Robin Böhnisch, Krkonošský národní park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krkonoše se už netopí v odpadcích, přibylo ale psích exkrementů v sáčcích  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.