Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Starosta Náchoda byl dojatý, obnova zámeckého kopce je podle něj fascinující

Náchod dá lidem předčasný vánoční dárek. Finišuje oprava zámeckého kopce za stamiliony. Podle starosty to bude velká pýcha Náchoda.

Obnova zámeckého kopce jde do finále. Hotovo by mělo být první týden v prosinci. Místo byl zkontrolovat starosta Náchoda Jan Birke (ODS) spolu s místostarostou Janem Čtvrtečkou (ODS). "Mě to nejen ohromilo, ale absolutně dojalo. Je to nádherný kus odvedené práce. Dílo za víc než dvě stě milionů," řekl Hradecké Drbně nadšený starosta Jan Birke

Prohlídku zahájili u vzácného archeologického nálezu na tzv. Velkých šancích. V rámci realizace akce „NPÚ, SZ Náchod - vzorová obnova zámeckého kopce“ byl na přelomu 2020/21 odhalen relikt půlkruhové fortifikace tvořící písmeno U k původnímu příkopu. Objevená původní bašta je tvořena kombinací hrubozrnného pískovce a opukového kamene a v minulosti byla překryta téměř jednolitou vrstvou zeminy - násepem zemního opevnění budovaného ve 30. letech 17. století. Na základě tohoto historicky významného nálezu bylo nutné přehodnotit architektonický koncept celé této lokality s cílem prezentovat nález těchto historických fragmentů veřejnosti. „Jsem rád, že se nakonec podaří návštěvníkům i kolemjdoucím přiblížit kus historie na dalším krásném místě v blízkosti zámku. Právě místo tzv. Vysokých šancí nabízí nový unikátní pohled na náchodský zámek a jeho okolí a může tak být v budoucnu zajímavým cílem při procházkách,“ uvedl Birke.

Další zastávkou bylo úpatí zámeckého kopce – Regnerovy sady v části za městským divadlem dr. J. Čížka. Již od počátku příprav a tvorby projektové dokumentace obnovy zámeckého kopce platila dohoda mezi NPÚ a městem Náchod, že během stavebních prací dojde k restaurování pískovcového podstavce včetně základové platformy poblíž spodní části zámeckého schodiště s cílem navrátit do těchto míst věrnou kopii původní barokní sochy sv. Jana Nepomuckého. „Naším společným přáním je, aby tato zrekonstruovaná replika sochy sv. Jana Nepomuckého našla na svém staronovém umístění klid a byla potěchou a zkrášlením pro kolemjdoucí. Od dnešního dne bude moci také „dohlížet“ na hladký průběh dokončovacích prací na obnově zámeckého kopce, aby se i veřejnost brzy mohla potěšit romantickými výhledy na město,“ uvedl při odhalení sochy starosta.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Náchod

Štítky Náchod, obnova, zámecký kopec, starosta, Birke, kopec, Jan Birke, ODS, socha, Jan Nepomucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starosta Náchoda byl dojatý, obnova zámeckého kopce je podle něj fascinující  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.