Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Číňané i Turci obdivovali hradeckou Hvězdárnu i Petrof Gallery

Školní lavice na Přírodovědecké fakultě UHK byly plné i v létě. Letní škola sem přilákala cizince z celého světa. Přijeli Číňané, Řekové, Turci, Angličané a kromě jiných i Litevci.

Škola pro cizince připravila čtyři programy. Zaměřit se mohli na toxikologii, aplikovanou biologii, kybernetické systémy nebo geometrii a topologii. Kromě přednášek a laboratorních cvičení nechyběly ani exkurze do terénu nebo praktické ukázky probíhajícího výzkumu na fakultě. „V laboratořích se mi velmi líbilo. Zkusil jsem si věci, které jsme na naší škole nedělali nebo na ně nebyl vždy čas,“ popsal Filip Pavlovic, účastník programu Toxikologie z University of St Andrews z Velké Británie.

Čas byl vyhrazen i pro poznávání města. Účastníci se tak mohli podívat do Muzea východních Čech, Petrof Gallery a Hvězdárny a planetária. Připraveny pro ně byly i exkurze do Hospitalu Kuks, Zoo Dvůr Králové n. Labem, Kutné Hory a Prahy. Ti, kteří se chtěli podívat do větších dálek, měli v rozvrhu dostatek času podniknout vlastní výlety do dalších koutů České republiky. „Výlety byly zajímavé a moc oceňuji, že jsem si mohla procvičit angličtinu, poznat zajímavé lidi a porovnat tak i systém vzdělávání u nás a v jiných státech,“ vyzdvihovala Alexandra Křížová, účastnice programu Aplikovaná biologie z Univerzity Komenského v Bratislavě.

Při plánování letní školy se snažíme vždy sestavit vyvážený program. Chceme nabídnout zajímává témata a rozvoj dovedností, které studenti využijí ve svém studiu. Zároveň ale chceme představit i Českou republiku a naši fakultu se všemi možnostmi, které nabízí, proto se snažíme, aby měl program také společenský rozměr. Pokud se studenti a studentky vydají i na akademickou dráhu, možná budou v budoucnu spolupracovat se svými spolužáky právě z letní školy,“ uzavírá letošní ročník Kamil Musílek, proděkan pro zahraniční vztahy Přírodovědecké fakulty UHK.

Po dvouleté covidové pauze ožila v létě také Fakulta informatiky a managementu, zorganizovala hned dvě letní školy – Summer School Czech It Out 2022 a Epita Summer School 2022. Obě školy proběhly převážně v průběhu měsíce července. Účast sice nebyla natolik hojná jako v letech před pandemií, ale i tak přijelo pět desítek zahraničních studentů. Jednalo se převážně o studenty a studentky z Francie a Hong Kongu. „Rád se učím nové věci. A toto prostředí mě inspiruje. Současně zažívám jakýsi kulturní šok. Poznávám tady úplně jinou kulturu. Bylo skvělé, že se letní školy propojily, protože jsem si našel kamarády mezi Francouzi a dozvěděl jsem se o jejich kultuře, vzdělávacím a migračním systému nebo jejich jídle. Absolvovali jsme společné aktivity a sdílíme tak společné vzpomínky. Naše kultura je trošku uzavřenější a jiné kultury rozbíjí (v dobrém slova smyslu) naše hranice, které si my vytváříme,“ uvádí Nathan z Hong Kongu.

Pro účastníky byl připraven nabitý program plný přednášek, kde nechyběly předměty jako Managerial Methods, Intercultural Studies, Business Planning and Etics a spousta dalších. Současně připravila fakulta různorodý doprovodný program, při kterém mohli zahraniční návštěvníci nahlédnout pod pokličku místní kultury, kulturních zajímavostí a přírodních krás České republiky. „Bylo to strašně fajn. Nejen, že člověk navštíví nové místo, ale hlavně pozná nové a různé lidi. Nejen tady, ale i na ulici, na kolejích. Když jsem sem přijel, trošku jsem se bál, když jsem viděl Prahu, ale Hradec je jako vesnice. Tohle město mě okouzlilo. Plánuji tady i Erasmus. A moc se mi líbila hvězdárna. To bylo vážně něco pro mě. A výuka byla opravdu dobrá,“ podělil se o své dojmy Utku z Turecka. Letní školy byly uzavřeny slavnostní ceremonií, kde byly studentům předány certifikáty a během menšího občerstvení proběhlo také společné rozloučení.

Ohodnoť článek

Foto UHK

Štítky UHK, Letní škola, zahraniční studenti, výlety, vědomosti, praxe, hvězdárna, Přírodovědecká fakulta Univerzity Hradec Králové, kultura, Česko, Filip Pavlovic, Univerzita v St Andrews, Praha, Muzeum východních Čech, Velká Británie, Hongkong

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Číňané i Turci obdivovali hradeckou Hvězdárnu i Petrof Gallery  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.