Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Filozofická fakulta v Hradci září novotou, zahučelo sem 200 milionů

Filozofická fakulta Univerzity Hradec Králové prokoukla. Za stovky milionů tady proběhla důkladná rekonstrukce. Změny jsou patrné na první pohled.

Příští týden ve středu bude budova Filozofické fakulty po velké rekonstrukci slavnostně otevřena. 14. září před dvěma lety podepsali zástupci Univerzity a stavební společnosti Metrostav smlouvu, na základě které došlo ke kompletní rekonstrukci interiéru budovy na nám. Svobody. Náklady se vyšplhaly na 200 milionů. 

Jsem opravdu moc rád, že se podařilo rekonstrukci dokončit tak, aby nový semestr odstartoval bez problémů, v novém, čistém a moderním zázemí historické budovy. Jsem přesvědčený o tom, že našim studujícím  a akademikům se tu bude moc líbit a dobře tvořit,“ těší se na slavnostní znovuotevření FF UHK na nám. Svobody rektor UHK Kamil Kuča.  Podle něj trvala kompletní rekonstrukce interiéru dva roky a vyšla na 208 milionů Kč. Dotace MŠMT činila v rámci jedné z největších investičních akcí UHK 170 milionů Kč, z vlastních prostředků zaplatila univerzita 38 milionů Kč.

Součástí rekonstrukce byla i výměna střešní krytiny, která respektovala ráz budovy z historických fotografií, stejně jako ostatní zásahy do budovy. Protože budova byla postavena už v roce 1900, právě díky fotografiím se podařilo přijít na to, že původní dominantou budovy bylo zlaté zábradlí v horní části průčelí budovy. I to se podařilo s finančním přispěním města Hradec Králové realizovat,“ přibližuje další kroky investiční akce kvestor UHK Aleš Klicnar s tím, že rekonstrukce obvodových stěn se budova dočkala před deseti lety.

Bezpochyby nejvýraznějším zásahem je přístavba úplně nové části budovy, která navazuje na jedno z bočních křídel. Sem přesuneme oproti původnímu užívání budovy značnou část kateder naší fakulty. Nejvyšší patro přístavby zdobí krásně otevřená a prosvětlená zasedací místnost, kterou k jednání využije akademický senát a další orgány fakulty,“ uzavírá děkan FF UHK Jan Prouza, který je aktuálně v čele fakulty vzdělávající zhruba 1200 posluchačů a posluchaček.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto UHK

Štítky UHK, rekonstrukce, Filozofická fakulta, Hradec Králové, Filozofická fakulta Univerzity Hradec Králové, Metrostav, Kamil Kuča, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Jan Prouza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filozofická fakulta v Hradci září novotou, zahučelo sem 200 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.