Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

OBRAZEM: Do ulic Josefova vyrazilo 900 policistů. Šlo o cvičení antikonfliktních týmů

Desítky policejních vozů, těžkooděnců a stovky členů antikonfliktních týmů (AKT) z celé České republiky. K tomu demonstrace, neukáznění fanoušci a všudypřítomný hluk. Tak vypadalo dnešní policejní cvičení JOSEFOV 2022, do kterého se zapojilo 900 příslušníků policie. Hradecká Drbna se osobně zúčastnila dvou modelových situací.

Na jedné z křižovatek v centru Josefova se z ničeho nic objevila skupina mladíků, kteří se svázali řetězy. Vzápětí se přidalo několik dalších demonstrantů s transparenty, kteří zablokovali dopravu ze tří směrů. Za skandování, troubení aut a v dešti přišla zhruba dvacítka policistů v civilu. Mají pouze reflexní vestu s nápisem antikonfliktní tým. Jejich úkolem je situaci uklidnit bez použití násilí.

Během prvních vteřin se rozdělili do skupin. První skupina uklidňuje řidiče, další z davu vyvádí těhotnou ženu a ženu s dítětem. Zbytek začíná vyjednávat s demonstranty a mladíky uprostřed křižovatky.

Druhá simulovaná situace se odehrávala o pár metrů dál. Šlo o setkání dvou fanouškovských táborů. Prakticky během několika málo vteřin těžkooděnci vytvořili koridor, kterým jedna ze skupin prošla. Cílem bylo zajistit, aby se fanoušci rozdílných týmů nedostali do vzájemného styku a konfliktu. Antikonfliktní v tuto chvíli fungovala jakási podpora.

Antikonfliktní týmy jsou neozbrojené. Hlavní zbraní jsou slova

Antikonfliktní týmy v České republice fungují 15 let. Jejich členové se za tu dobu zúčastnili zhruba 3,6 tisíc událostí. Jejich hlavním úkolem je uklidnit situaci bez pomocí násilí. I proto nejsou členové těchto týmů ozbrojeni. Jedná se o policisty v civilu označené modrou vestou s nápisem „antikonfliktní tým“. V celé České republice je 220 takto vyškolených policistů.

„Nejhorší chvíle jsou pro nás ty, kdy proti nám stojí řadový občan, a ne nějaký extremista. Dejme tomu, že je naštvaný kvůli politické nebo nějaké sociální situaci. Můžou to být naši sousedi nebo lidé, se kterými se známe. I na to jsou ale členové tohoto týmu cvičení,“ uvedl dnes pro Hradeckou Drbnu koordinátor antikonfliktního týmu Martin Koryčanský.

Výcvik antikonfliktního týmu je podle policie nesmírně náročný. Jen stěží jde totiž vytvořit modelová situace, která by se podobala realitě. Každý zásah těchto policistů je navíc zcela jiný. „Proto jsme na dnešní cvičení připravili novinku. Členové AKT totiž částečně působí jako policisté, ale část z nich je i v roli těch demonstrantů a konfliktních lidí,“ uvedl Koryčanský.

Antikonfliktní tým jde na místo jako první. Jde o jakousi preventivní složku. Až ve chvíli, kdy se situaci nepodaří uklidnit, nastupuje do akce pořádková jednotka. V tu chvíli se AKT stahují a místo přenechávají kolegům. „Ta hranice není pevně daná. Na každé akci je to individuální,“ uvedl Koryčanský.

Obyvatele Josefova cvičení nepřekvapilo

Dnešní cvičení se konalo přímo v centru Josefova za běžného provozu města. Jediným omezením pro místní bylo zakázané parkování v některých ulicích. „Občané byli informováni členy antikonfliktního týmu, kteří roznesli letáky. Informace jsou i na sociálních sítích města,“ řekla Hradecké Drbně mluvčí Policejního prezidia Hana Rubášová.

Někteří místní speciální cvičení dokonce ani nezaregistrovali. „Všimla jsem si nějakých policejních aut, ale to je všechno. Nás to tady nechává chladnými. Řekla bych, že si dost lidí myslí, že se tady něco natáčí. Filmaře tady máme dost často,“ řekla Drbně Jarmila Borušová, která procházela nedaleko jedné ze simulovaných scén.

Naopak celá řada lidí byla zvědavá. Například na zákrok proti demonstrantům koukal Jan Truneček se svým synem. „Zajímalo nás, jak se policie v takových situacích chová. Klukovi se to líbí,“ prozradil několik málo metrů od probíhajícího zásahu.

Cvičení se konalo v ulicích Okružní, Arnošta Heydricha, Komenského, Zmítkova, Kracíkova, Dr. Reyla, Engeho, Traxlerova, Emigrantů, Duškova, Jízdecká a Jungmannova. Začalo během dopoledne a poslední simulovaná scéna se konala před čtvrtou hodinou odpoledne.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky cvičení, policie, Josefov, antikonfliktní, tým prevence, situace, demonstrace, fanoušci, zásah, krimi, foto, video, Česko, Jan Truneček, Drbna.cz, Policejní prezidium České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

OBRAZEM: Do ulic Josefova vyrazilo 900 policistů. Šlo o cvičení antikonfliktních týmů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.