Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Divadlo Drak uvede v sezoně 2022/2023 tři premiéry a v Labyrintu novou výstavu

Královéhradecké Divadlo Drak v nadcházející sezoně 2022/2023 uvede tři premiéry a v galerii Labyrint novou rodinnou interaktivní výstavu. Sezonu, která začne v říjnu, uzavře 28. ročník letního festivalu REGIONY– Mezinárodního divadelního festivalu Hradec Králové, kterého je Divadlo Drak spolupořadatelem spolu s Klicperovým divadlem a neziskovou organizací kontrapunkt. Také v minulé sezoně 2021/2022 Divadlo Drak uvedlo tři premiéry.

První premiérou sezony bude 25. února autorská inscenace Tomáše Jarkovského a Jakuba Vašíčka Huckleberry Finn, na motivy románu Marka Twaina. Je určena divákům od devíti let. "Příběh o osvobození nejen od útlaku a konvencí, ale i vlastních předsudků, tematicky navazuje na předchozí tituly stejného tvůrčího týmu, Bílého tesáka a Cestu, s nimiž tvoří ucelenou trilogii, která našla svůj předobraz v klasických dílech americké literatury," uvedla mluvčí divadla Martina Marková.

Druhou premiérou sezony bude autorská inscenace na pomezí poetického fyzického divadla a klaunské grotesky To je andělení! v režii a choreografii Veroniky Riedelbauchové, scénografii Marianny Stránské a s hudbou Jana Čtvrtníka. "Poetická groteska o tom, co se stane, když vám domů jen tak z nebe spadne anděl, je určena nejmenším divákům od tří let a premiéra je naplánovaná na 29. dubna 2023," uvedla Marková.

Divadlo Drak uvede v české premiéře 13. května 2023 inscenaci Československo, která vznikla v koprodukci Divadla Drak a slovenského Bratislavského bábkového divadla. "Jde o divadelní sondu, která hledá na základech původního příběhu odpověď na otázku, zda existuje něco, co Čechy a Slováky spojuje i 30 let po rozpadu společného státu. Inscenace je určena divákům od deseti let a její slovenská premiéra je naplánována na 13. ledna 2023," uvedla Marková

Divadlo začátkem letošního října pro návštěvníky otevře v galerii Labyrint Divadla Drak novou interaktivní a zážitkovou výstavu věnovanou animovanému filmu s názvem Draci v animaci a Čtyřhlas. Výstava vzniká ve spolupráci s produkčním studiem MAUR film.

Scéna vznikla v Hradci Králové v roce 1958 jako Východočeské loutkové divadlo. Drak se v názvu divadla, které na sebe začalo výrazně upozorňovat od konce 60. let, objevil v roce 1968. Divadlo vychází z tuzemské loutkářské tradice a je jednou z nejvýznamnějších českých loutkových scén. Své postavení Drak podtrhl od roku 1992 také provozováním Mezinárodního institutu figurálního divadla, místa konfrontace domácích a zahraničních tvůrců loutkového divadla. Od roku 2010 nabízí v Labyrintu Divadla Drak zájemcům možnost vyzkoušet si, jak vzniká divadelní inscenace.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Hajn

Štítky ČR, divadlo, Drak, Hradec Králové, Divadlo Drak, výstava, labyrint, premiéra, Klicperovo divadlo, Martina Marková, Tomáš Jarkovský, festival, divadelní festival, Labyrint Divadla Drak

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo Drak uvede v sezoně 2022/2023 tři premiéry a v Labyrintu novou výstavu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.