Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hradec se do milostného léta zapojí po svém. Neplatičům odpustí poplatky z prodlení jejich dluhů

Na podzim je v České republice v plánu další takzvané Milostné léto. Díky němu budou moct splatit dlužníci své závazky bez sankcí a dalších poplatků. Hradec Králové se do projektu zapojí po vlastní ose. Radnice odpustí neplatičům nájemného a služeb z bytů poplatky z prodlení jejich dluhů. V tomto týdnu o tom rozhodlo zastupitelstvo města.

Jednou z hlavních podmínek je, že plátce nesmí být v režimu exekuce. Pokud ji dlužník splní, město mu odpustí úroky a další poplatky. To však za předpokladu, že dlužník do konce listopadu uhradí jistinu.  

"Máme i případy, že bývalí nájemníci již mají jistinu na nájmu uhrazenou, a z důchodu je jim stále strháváno několik tisíc korun měsíčně na poplatky z prodlení," uvedla pro Českou tiskovou kancelář ředitelka Správy nemovitostí Hradec Králové (SNHK) Jaroslava Bernhardová

O speciálním milostném létě v Hradci Králové tento týden rozhodovalo zastupitelstvo. Odhlasováno bylo jednohlasně všemi dvaatřiceti přítomnými zastupiteli.  

Pravidla milostivého léta se podle náměstka primátora pro správu městského majetku Pavla Marka (za ANO) vztahují pouze na exekuce. Správa nemovitostí Hradec Králové proto přišla s návrhem rozšířit okruh dlužníků, kteří by se potenciálně chtěli zbavit dluhů. „Okruh dlužníků se rozšíří o ty, kteří mají uzavřenou dohodu o splátkovém kalendáři, je s nimi veden soudní spor nebo je dluh postižen výkonem rozhodnutí soudu, ale ne exekučního," uvedl Marek. 

Samotné Milostné léto funguje na principu odpuštění sankcí. Většinou jde o nezaplacené zdravotní pojištění, pokuty, jízdy na černo nebo neplacené nájemné v obecních bytech. Lidé mohou během milostného léta své dluhy zaplatit pouze v původní výši se započítáním administrativních poplatků. Stát odpustí prakticky všechny sankce, které platit nemusí.   

První milostné léto se uskutečnilo loňského roku. Exekuce se uzavřela, pokud dlužník zaplatil původní dlužnou částku a 908 korun exekutorovi. Penále, úroky a další poplatky se odpustily. Takto exekutoři podle podkladů k návrhu zákona zastavili v ČR zatím 42 tisíc exekucí. Podle Exekutorské komory mohli dlužníci akci využít u 1,3 milionu exekucí. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky milostné, léto, Hradec Králové, dluh, dlužník, odpuštění, poplatek, úrok, správa, exekuce, Česko, Pavel Marek, Tepelné hospodářství Hradec Králové, a.s., ANO 2011, Exekutorská komora České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec se do milostného léta zapojí po svém. Neplatičům odpustí poplatky z prodlení jejich dluhů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.