Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Město začíná řešit kvalitu vody ve Stříbrném rybníku. Nechá si zpracovat možné varianty řešení

Stříbrný rybník v Hradci Králové je pověstný tím, že se v něm velice rychle kazí voda. A to především v teplých letních měsících. To byl i případ letošního roku, kdy byla kvůli sinicím předčasně ukončena sezona. Město se rozhodlo, že si nechá zpracovat několik variant. Konkrétní návrhy by měla mít radnice na stole koncem roku.

Kvůli špatné kvalitě vody ukončil kemp Stříbrný rybník koupací sezonu 11. srpna. Důvodem byla špatná kvalita vody v místním rybníku.  

„Město zadalo zpracování hydrobiologického a hydrochemického průzkumu vody a sedimentu,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí radnice Kateřina Rohlíčková. To bude hotová na podzim a naváže na ní studie proveditelnosti. Na tu už si radnice v rozpočtu vyčlenila 240 tisíc korun. Tato studie by měla navrhnout nejvhodnější variantu, jak vyčistit vodu a zároveň zamezit dalšímu kažení.  

„Součástí studie bude vyhodnocení množství živin, které se dostanou do Stříbrného rybníku. A to ve srovnání s množstvím organismů, které tyto živiny mohou spotřebovat,“ vysvětluje ve zprávě primátor města Alexandr Hrabálek (ODS). Studie také zmapuje rozložení sedimentu a vyhodnotí hydrochemické měření. 

V minulosti už radnice několik návrhů na zlepšení situace dostala. Současné vedení města však tvrdí, že bez dalších dat není možné se správně rozhodnout. „Uvidíme, zda nakonec bude třeba rybník odbahnit, nebo budou provedena jiná opatření,“ uvedl v podkladech pro novináře náměstek primátora Pavel Marek (ANO).  

Odbahnění může paradoxně způsobit problémy  

Kvalitu vody v rybníku už řešila i společnost Městské lesy Hradec Králové. Ta se spojila s oborníkem z Jihočeské univerzity. Hlavním tématem bylo odbahnění, které však nemusí být řešením. „Ten princip fungování v rybníku není jednoduché nastavit. Když ho odbahníte, může tam růst tráva nebo vodní květiny. No a lidé potom budou nadávat, že ten rybník zarostl,“ uvedl pro Hradeckou Drbnu ředitel městských lesů Milan Zerzán.  

Řada lidí poukazuje na hnědou barvu v rybníku, ta však problémem není. Zabarvení vychází z vody, která do rybníku vtéká z lesů. Tam se obarví jehličím. Daleko větším problémem je fosfor, který se do vody dostává z okolních chatových osad.  

„Hodně lidí v chatové osadě bydlí celoročně. Prakticky denně se tam myje nádobí, používá myčka… A v každém prášku na nádobí je obsaženo nějaké množství fosforu, který se touto cestou dostává do vody,“ vysvětluje Zerzán.    

Možnou ochranou rybníku před fosforem může být například čistička. Je však třeba zvolit správnou variantu. Jednou z možností jsou čistící jednotky na elektrické agregáty, které fosfor z vody doslova vytáhnou. Další možnost je čistě přírodní. Takzvaná kořenová čistička dokáže pobrat alespoň jeho část. 

„Řešení je hned několik, ale žádné z nich nelze zařídit a zorganizovat ze dne na den,“ uzavírá téma vody ve Stříbrňáku Zerzán. Další možností však může být i kontrola majitelů chat a jejich čističek vody.  

Ohodnoť článek

Foto

Štítky stříbrný, rybník, kemp, Hradec Králové, sezona, léto, vodní, čistota, kvalita, studie, radnice, fosfor, Alexandr Hrabálek, Pavel Marek, ODS, ANO 2011, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Městské lesy Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město začíná řešit kvalitu vody ve Stříbrném rybníku. Nechá si zpracovat možné varianty řešení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.