Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dvůr Králové začal s rekonstrukcí čistírny odpadních vod. Náklady odhaduje na 67 milionů

Společnost Městské vodovody a kanalizace (MěVaK) Dvůr Králové nad Labem ve středu zahájila rekonstrukci čistírny odpadních vod. Stavbu rozdělila na dvě etapy a celkové náklady odhaduje asi na 67 milionů korun bez daně. Vše by mělo být hotové na podzim 2023 a čistírna by pak měla plnit všechny limity dané nařízením vlády.

V minulosti čistírnu vlastnila společnost Evorado Import a dvorská radnice s ní vedla spory o cenu čištění městských splašků. Dlouholeté spory skončily na konci roku 2019, kdy město čistírnu prostřednictví společnosti MěVaK od firmy za 120 milionů korun koupilo. Radnice tím dostala pod svou kontrolu tvorbu cen za čištění i budoucí investice do zařízení.

"Modernizace a intenzifikace čistírny je pro nás zcela zásadní investicí, a to jak svým rozsahem, tak i nákladem," uvedl jednatel vodáren Petr Mrázek. Rekonstrukce se bude týkat vstupní čerpací stanice, hrubého mechanického předčištění a biologického čištění včetně doplnění takzvané denitrifikační zóny a technologie pro srážení sloučenin fosforu.

První etapu prací za sedm milionů korun si vodárny zajistí samy. Půjde hlavně o přípravu stavby a nových tras potrubí. V roce 2023 naváže druhá etapa zahrnující obnovu a výměnu technologických celků včetně nové elektroinstalace a dispečinku. MěVaK nyní připravuje tendr na dodavatele druhé etapy, kterou chce financovat z vlastních peněz a z úvěru. Na stavbu bude také chtít získat dotaci od ministerstva životního prostředí, která by mohla pokrýt až 30 procent nákladů.

V době sporů s firmou Evorado Import město uvažovalo i o tom, že by si postavilo vlastní čistírnu. Její cenu radnice odhadovala na 155 milionů korun bez daně. Po koupi čistírny radnice plán stavby nového zařízení opustila a soustředila se na přípravu investic do koupené čistírny.

Spor o cenu za čištění mezi městem a vlastníkem čističky trval od roku 2005, kdy firma Evorado Import čističku koupila od později zkrachovalé textilky Tiba. V únoru 2012 spory gradovaly tím, že čistička přerušila čištění a splašky z šestnáctitisícového města tekly 56 hodin do Labe. Spor o cenu nejprve řešil Okresní soud v Trutnově. Později se spor přenesl ke krajskému soudu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MUDK

Štítky ČR, voda, stavby, Dvůr Králové nad Labem, EVORADO IMPORT, a.s., radnice, investice, Petr Mrázek, Okresní soud v Trutnově, čistírna odpadních vod, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr Králové začal s rekonstrukcí čistírny odpadních vod. Náklady odhaduje na 67 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.