Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Královéhradecký kraj energie na rok 2023 zatím nakoupené nemá

Královéhradecký kraj zatím plyn a elektřinu v nízkém napětí na příští rok pro sebe a své organizace nakoupené nemá. Dosavadní kontrakt mu vyprší k poslednímu prosinci. Do konce roku 2023 má kraj zajištěn jen nákup elektřiny ve vysokém napětí. Energie pro rok 2023 se kraj bude snažit nakoupit letos na podzim, podobně jako to učinil loni. Kraj podle mluvčího Dana Lechmanna předpokládá, že za energie v roce 2023 zaplatí výrazně více než letos.

"Už minulý rok jsme takovou situaci v Královéhradeckém kraji zažili a ta aktuální je velmi podobná, i když jsou teď okolnosti ještě horší co se týče výše cen energií a nezájmu dodavatelů, kteří netuší, co se bude dít v příštích měsících," uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Kromě výběru dodavatele energií prostřednictví veřejné soutěže kraj hledá i další způsoby, jak nákup energií zajistit. "Jedním z nich je například nákup přímo na burze, kde působíme od června tohoto roku a kde můžeme nakupovat buď jednorázově nebo postupně v návaznosti na vývoj cen," uvedl hejtman.

Kraj a jeho 113 organizací podle náměstka hejtmana pro finance Rudolfa Cogana (STAN) loni zaplatily za energie 200 milionů korun a letos by to mohlo být 380 až 400 milionů korun. "Rok 2023 by mohl jít ještě nahoru, třeba až na 900 milionů. Kdybychom vzali letošní ceny, mohli bychom ročně být až na miliardě," uvedl Cogan v polovině srpna v regionální Mladé frontě Dnes.

Díky vysoké inflaci by kraji podle Cogana měly letos vzrůst daňové příjmy až o půl miliardy korun. "Máme přebytek, ale zaprvé si děláme hromádku na plyn a elektřinu, abychom přečkali zimu. Zároveň chceme stavět nemocnici v Rychnově, nemocnici v Náchodě," uvedl Cogan.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky ČR, správa, energie, plyn, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, elektřina, Martin Červíček, ODS, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj energie na rok 2023 zatím nakoupené nemá  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.