Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Hradec Králové bude mít elektrokola. Bezohledné parkování zakáže aplikace

Obyvatelé a turisté v Hradci Králové budou mít k dispozici 120 nových sdílených elektrokol. Všechna budou rozmístěna na 34 stanicích po celém městě. Bezohledné odkládání a parkování uživatelům znemožní aplikace.

Zelená elektrokola budou rozmístěna na místech, které společnost Bolt vybrala společně s magistrátem města. Většinou půjde o uzly hromadné dopravy a další vytížená místa. Stanoviště budou i u vlakového nádraží, obchodních center nebo místní nemocnice.  

Neukázněnému parkování má zabránit aplikace  

Jedním z největších témat sdílených kol a elektrokoloběžek je jejich bezohledné parkování. Jejich uživatelé je často nechávají tam, kde se jim zrovna líbí. Kromě chodníků nebo křižovatek to jsou často i podchody, úzké uličky nebo dokonce dno řek.  

V tomto případě by bezohlednému odkládání měla předejít aplikace. Jízdu uživateli povolí ukončit jen na předem daných místech. Pokud nechá kolo jinde, aplikace jízdu neukončí a dál mu bude účtovat vypůjčení kola.  

„Pokud jezdec kolo na vyhrazeném stání zaparkuje nevhodným způsobem, mohou lidé překážející stroj nahlásit prostřednictvím formuláře na webu společnosti Bolt, na který se dostanou i přes QR kód umístěný na rámu kola,“ vysvětluje v tiskové zprávě Lucie Krahulcová ze společnosti Bolt.  

Elektrokoloběžky dokážou na jedno nabití ujet až 90 kilometrů. K jejich vypůjčení bude potřeba aplikace. Za jakou cenu bude společnost elektrokoloběžky půjčovat neuvedla.  

Využijete sdílená elektrokola v Hradci Králové?

Celkem hlasovalo111 čtenářů

Elektrokoloběžky v Hradci Králové vystřídala kola  

Už v minulosti v Hradci Králové fungovala služba dvou společností, která nabízela sdílené elektrokoloběžky. Právě kvůli komplikacím ohledně parkování však musela město opustit. Radnice se proto rozhodla zajistit alternativu a vypsala výběrové řízení na provozovatele sdílených kol. Do toho se přihlásila pouze jedna společnost.  

Už před prázdninami se ve městě objevilo několik desítek modrých kol. Prvních 15 minut mají uživatelé zdarma. Za každou další započatou půlhodinu platí 30 korun.  

„Takzvaný Bikesharing v Hradci Králové ocení především studenti. Sdílená kola jsou bezesporu dobrá i pro pracující, kteří se v centru potřebují rychle dostat z jednoho na druhé místo,“ řekl pro Hradeckou Drbnu primátor Alexandr Hrabálek (ODS).  

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Bolt

Štítky elektro, kolo, elektrokolo, Hradec Králové, Bolt, sdílená, aplikace, parkování, služba, doprava, Alexandr Hrabálek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové bude mít elektrokola. Bezohledné parkování zakáže aplikace  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.