Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zaplatit kartou poplatek na pohotovosti nebo nadstandard v nemocnici? Dnes už samozřejmost

Platbu kartou v obchodě nebo restauraci bereme dnes jako samozřejmost. Jak je to ale v případě, že potřebujete zaplatit regulační poplatek na pohotovosti při nečekaných zdravotních komplikacích nebo pobyt na nadstandardním pokoji v nemocnici? Na to se v průzkumu ptala redakce Drbny. Drtivá většina krajských a fakultních nemocnic podle něho bezhotovostní platby akceptuje. Rozdíly ale najdeme.

„Doba jde dopředu a Češi berou možnost platit kartou jako samozřejmost. Právě zdravotnická zařízení jsou nejčastěji zmiňovaným místem, kde možnost platit bezhotovostně postrádají – nutnost platit hotově v ordinacích, nemocnicích nebo na pohotovosti frustruje 38 procent držitelů platební karet. Akceptace platebních karet přitom přináší řadu výhod pro obě strany. Nejen že je bezkontaktní platba mnohem hygieničtější, což ve zdravotnických zařízeních platí dvojnásob, ale i administrativa, náklady a čas spojený s nakládáním hotovostí nejsou pro ordinace efektivní,“ hodnotí stávající situaci Michal Čarný, generální ředitel Mastercard Česko a Slovensko.

Většina oslovených nemocnic již nějakou formu bezhotovostní platby nabízí, ať už v podobě platebních terminálů na jednotlivých odděleních nebo zvláštních platebních automatů. Zkušenosti jednotlivých zdravotnických zařízení mnohdy mluví samy za sebe: „Po zavedení platby kartou si jejich pacienti pochvalují komfort spojený s možností volby. Odpadá jim navíc stres ohledně toho, kolik hotovosti si sebou musí na konkrétní ošetření vzít. Dvojnásobně to pak platí v případě zubních ordinací, kde se náklady mohou vyšplhat do nepředvídatelných výšin,“ doplňuje Michal Čarný

Hradec Králové

Například ve Fakultní nemocnici Hradec Králové je možnost platit kartou regulační poplatky v již zmíněném automatu. „Za zpoplatněné služby na jednotlivých pracovištích mohou lidé platit hotově i kartou na trojici pokladen rozmístěných v areálu. Většina pacientů využívá možnosti platit tyto služby převodem, především u výkonů v oblasti stomatologie či plastické chirurgie,“ řekl redakci mluvčí Fakultní nemocnice Hradec Králové Jakub Sochor.

Jihlava

Platba kartou je možná také na urgentním příjmu i na pokladně jihlavské nemocnice. „V praxi to vypadá tak, že na urgentním příjmu pacienti platí nejčastěji asi odlehčení sádry, ale jde tam platit i regulační poplatek za pohotovost. Na pokladně se platí třeba pobyt na nadstandardním pokoji, nebo nadstandardní zákroky, které máme v ceníku. Jinak máme v nemocnici bankomaty a u pokladen je měnička, když chce někdo zaplatit poplatek v hotovosti a nemá drobné,“ doplnila tisková mluvčí Monika Zachrlová.

Liberec

Úhradu za ošetření v Krajské nemocnici Liberec lze hradit vždy v hotovosti. Na vybraných pracovištích jsou pro pacienty k dispozici i přenosné platební terminály. „Jedná se o urgentní příjem Liberec (pozn. red.: interna), záchytnou stanici, ambulanci gynekologie a porodnické oddělení. Dále je platební terminál k dispozici na pokladnách pro veřejnost ve všech našich nemocnicích v Liberci, Turnově a Frýdlantě. Pokud tedy klient obdržel fakturu, tak ji může přijít uhradit i později právě na pokladnu,“ popsal mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář a dodal: „Platba kartou je ze zdravotního hlediska hygieničtější, proto ji vítáme. V případě regulačních poplatků je navíc třeba vrátit při platbě sto korunovou bankovkou desetikorunovou minci, tedy jich zdravotníci musí mít u sebe dostatek, aby mohli klientům vracet.“

Olomouc

Podobně se k bezhotovostním platbám staví také Fakultní nemocnice Olomouc. Ta zřizuje několik druhů lékařské pohotovostní služby na více klinikách. „Na Oddělení urgentního příjmu, Oční, Dětské a ORL klinice lze zaplatit pohotovostní poplatek bezhotovostně v ordinaci, nebo v hotovosti ve zde umístěném automatu. Na Klinice ústní, čelistní a obličejové chirurgie lze zaplatit poplatek bezhotovostně v ordinaci i v jednom z automatů a ve dvou automatech v hotovosti. Dále jsou bezhotovostní platby možné i na některých dalších klinikách, kde jsou běžnější přímé úhrady, a samozřejmě také na hlavní pokladně nemocnice a v lékárně. Platby kartou lze provádět i na odběrových místech pro vyšetření na COVID-19 a v platebních vjezdových automatech,“ shrnul mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher.

České Budějovice

Také v areálu Nemocnice České Budějovice je na nejexponovanějších místech rozmístěno pět platebních automatů na úhradu regulačního poplatku. „V těchto automatech je ve většině případů možná úhrada jak v hotovosti, tak kartou. Oddělení, která jsou mimo dosah těchto automatů, jsou postupně vybavována platebními terminály tak, aby bylo možné zajistit úhradu tohoto poplatku co nejkomfortněji pro pacienta,“ potvrdila mluvčí Nemocnice České Budějovice Iva Nováková.

Platba za další služby poskytované v budějcké nemocnici, například nadstandard, komerční zákroky, péči poskytnutou nepojištěným pacientům, je možná hotovostním i bezhotovostním způsobem. „V centrálním pavilonu je multifunkční automat, který umožňuje platbu faktur za tuto péči jak v hotovosti, tak platební kartou. Většina oddělení je již dnes vybavena platebním terminálem s možností úhrady platební kartou a postupně se rozšiřuje tuto možnost na všechna oddělení. Samozřejmě je také možné provádět platby v pokladně nemocnice, a to v hotovosti i bezhotovostně,“ dodala Nováková.

Plzeň

Kartou je možné platit regulační poplatky, jakékoli další úhrady za péči, nadstandardní pokoje či jiné služby také například ve Fakultní nemocnici Plzeň.

Bezhotovostní zdravotnictví jako trend

Většina nemocnic se podle slov jejich zástupců přizpůsobuje trendu, kdy pacienti nespoléhají na platbu hotovostí a nosí při sobě pouze platební kartu. „Zmíněný trend je způsoben i změnou vnímání, kdy Češi na rozdíl od období před pandemií sice nějakou hotovost v peněžence mají, ale vnímají ji spíše jako rezervu. Nevytahují ji k placení jako svou primární platební metodu, ale používají především kartu, mobil nebo chytré hodinky a bankovky si šetří pro případ, že narazí na nutnost platit v hotovosti,“ uzavřel generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko Michal Čarný.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto nemuh.cz

Štítky nemocnice, platba, platební karta, MasterCard, hotové peníze, poplatek, Drbna.cz, Liberec, Česko, Slovensko, Fakultní nemocnice Olomouc, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaplatit kartou poplatek na pohotovosti nebo nadstandard v nemocnici? Dnes už samozřejmost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.