Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Jičíně jde do voleb 12 subjektů. Lídry jsou starosta i místostarostové

V zářijových komunálních volbách v Jičíně se utká 12 stran a hnutí, ve volbách v roce 2018 se do zastupitelstva dostalo 11 stran. Vyplynulo z webu www.volby.cz. Volby budou 23. a 24. září. Volební obvod č. 37, do kterého kromě Jičínska spadá i část Nymburska, je jediným v Královéhradeckém kraji, v němž se budou současně konat také volby do Senátu. V senátních volbách bude kandidovat sedm lidí, stejně jako v roce 2016.

O přízeň voličů se budou v téměř šestnáctitisícovém Jičíně ucházet politické hnutí ANO 2011, Jičínská Přísaha - Změna pro město, Jičínský demokratický klub, KSČM, ODS s podporou Starostů a nezávislých kandidátů, uskupení Patrioti s sportovci pro Jičín, PRO Jičín, Sdružení pro Jičín, SPD, Volba pro město (VPM), Za práva zvířat v Jičíně a uskupení Za prosperující Jičín s TOP 09.

Post starosty bude obhajovat z prvního místa kandidátky hnutí ANO Jan Malý. Lídrem uskupení Jičínská přísaha je referent městského úřadu Zdeněk Šolc, jedničkou na kandidátce Jičínského demokratického klubu se stal zastupitel Petr Šindelář, KSČM vede do voleb v Jičíně Petr Kebus, ODS s podporou Starostů a nezávislých kandidátů projektový manažer Ladislav Brykner, Patrioty a sportovce pro Jičín ředitel projektové kanceláře Jan Zachoval a uskupení sociálních demokratů a nezávislých pod názvem PRO Jičín ředitelka ZŠ Jaroslava Komárková (ČSSD).

Místostarosta Petr Hamáček (KDU-ČSL) je lídrem kandidátky uskupení Sdružení pro Jičín. Lídrem kandidátky SPD v Jičíně je živnostník Roman Fanta, VPM povede do voleb místostarosta Jan Jiřička a uskupení Za práva zvířat v Jičíně Dana Doškářová. Lídrem uskupení Za prosperující Jičín s TOP 09 je advokát Daniel Novotný.

V Jičíně vládne koalice čtyř subjektů složená z hnutí ANO, Sdružení pro Jičín, VPM a ze sdružení Za prosperující Jičín s TOP 09 a STAN. V zastupitelstvu má koalice 13 mandátů z 21.

Minulé komunální volby v Jičíně vyhrálo hnutí ANO se ziskem šesti mandátů. Po třech křeslech získalo druhé Sdružení pro Jičín a třetí VPM. Po dvou mandátech získala uskupení ODS a nezávislí kandidáti, Jičínský demokratický klub, Sdružení politického hnutí HDK a nezávislí kandidáti a Patrioti pro Jičín. Po jednom mandátu mají KSČM, Hnutí Unie pro sport a zdraví a Za prosperující Jičín s TOP 09 a STAN. Do zastupitelstva se nedostaly ČSSD a SPD za podpory Zemanovců.

Mandát senátora bude obhajovat místopředseda TOP 09 a zastupitel obce Dymokury Tomáš Czernin. Je společným kandidátem koalice Spolu, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Při předchozích volbách v roce 2016 byl Czernin nominantem koalice TOP 09 a STAN.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, volby, obce, Jičín, TOP 09, ANO 2011, ODS, KSČM, Svoboda a přímá demokracie, Volba pro město, Královéhradecký kraj, okres Nymburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jičíně jde do voleb 12 subjektů. Lídry jsou starosta i místostarostové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.