Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do Hradce Králové zavítají čeští i zahraniční improvizátoři. Další ročník Jazz Goes to Town má program

Organizátoři 28. ročníku tradičního hradeckého festivalu Jazz Goes to Town zveřejnili program. Návštěvníci si užijí téměř osm českých premiér. Letošní ročník se bude v ulicích krajské metropole konat od 11. do 15. října. Nese podtitul Hlasy budoucnosti.

„Rozhodli jsme se dát hlasu jako nejpřirozenějšímu nástroji více prostoru než v uplynulých letech. Hudebníci, kteří letos na festival přijedou, reprezentují různá pojetí jazzu. Některé soubory jsou experimentálnější, některé více čerpají z již zavedených tradic, všechny jsou ale jedinečné a nezaměnitelné,“ přibližuje v tiskové zprávě dramaturg Michal Wróblewski

Pod stejným heslem se uskuteční i hlavní koncert festivalu, který bude v sobotu 15. října v kině Bio Central. V rámci něho vystoupí Michael Mantles. Podle organizátorů jde o světovou legendu avantgardního jazzu. Během koncertu představí svou kompozici SONGS na texty Samuela Becketta, Ernsta Meistera, Giuseppe Ungarettiho a Michaela Mantlera.  

„Své slovo dostane také mladší generace hudebníků, kteří jsou na špičce evropské scény, avšak jejich projekty u nás zatím představeny nebyly. Představí se vám KUU! – berlínské kvarteto pod vedením asi největší postavy současného evropského jazzu – bubeníka Christiana Lillingera,“ uvedl ve zprávě tiskový mluvčí festivalu Vojtěch Drnek.  

Mezi dalšími zahraničními jmény se objeví i Luise Volkmann, kapela Emmeluth’s Amoeba nebo kontrabasista Ingebrigt Håker Flatena. 

Na programu je i několik významných českých interpretů, kteří přijali pozvání na letošní 28. ročník festivalu. Vystoupí například kytarista David Dorůžka, který zahraje v triu s americkým bubeníkem Jeffem Ballardem a polským pianistou Piotrem Wyleżołem. 

Čtyřdenní hlavní program v Hradci Králové je složen ze 13 velkých jmen interpretů a kapel.  

Ohodnoť článek

Foto Jazz Goes to Town

Štítky Jazz Goes to Town, festival, hudba, program, Hradec Králové, tradice, novinky, kultura, jazz, Michał Wróblewski, Samuel Beckett, Giuseppe Ungaretti, Ernst Meister, Michael Mantler, Jeff Ballard

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Hradce Králové zavítají čeští i zahraniční improvizátoři. Další ročník Jazz Goes to Town má program  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.