Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Zemřel Jaroslav Květina. Zakladatel Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové

Ve věku 92 let zemřel zakladatel a první děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy (FaF UK) v Hradci Králové Jaroslav Květina. Dnes o tom informovali zástupci fakulty, kteří ho označili za otce vědního a zdravotnického oboru klinická farmacie

"Záběr jeho vědecké práce byl neobyčejně široký. Vytvořil vlastní uznávanou vědeckou školu, zaměřenou na racionalizaci přenosu výzkumných poznatků z preklinických pokusů do klinické praxe," uvedli v tiskové zprávě zástupci FaF UK.

Mezi jeho největší zásluhy podle nich patří vytvoření koncepce klinické farmacie spočívající v uplatnění farmaceutů jako odborníků na farmakoterapii v široké oblasti zdravotnictví. "Vytvořil nejen koncepci vzdělávání klinických farmaceutů, ale měl zcela konkrétní představy o zapojení klinického farmaceuta do celého farmakoterapeutického procesu. V tomto smyslu je uváděn jak v evropských, tak v amerických encyklopediích jako významná osobnost českého zdravotnictví," uvedla FaF UK.

Hradecká farmaceutická fakulta vznikla v roce 1969 a již za jeho působení ve funkci děkana se stala významnou a uznávanou vzdělávací a vědeckou institucí vychovávající odborníky, farmaceuty jak pro práci v lékárnách, tak pro další oblasti zabývající se léky.

V akademii věd v roce 1985 založil Ústav experimentální biofarmacie, jehož se stal nejprve externím a od roku 1990 interním ředitelem. Podle vzoru zahraničních experimentálních vědeckých společenství se mu v roce 1993 podařilo přetransformovat tuto instituci v Ústav experimentální biofarmacie jako společné výzkumné pracoviště Akademie věd ČR a farmaceutického podniku PRO.MED.CS Praha, kde byl ředitelem do roku 2007, uvedla FaF UK.

Profesor Jaroslav Květina získal řadu ocenění, v roce 2000 byl vyznamenán čestným doktorátem brněnské Veterinární a farmaceutické univerzity, ve stejném roce čestným titulem emeritního profesora Karlovy Univerzity, v roce 2005 byl zvolen členem České lékařské akademie. Byl čestným členem řady institucí, například České lékařské společnosti J. E. Purkyně, České společnosti pro experimentální a klinickou farmakologii, České farmaceutické společnosti, České lékárnické komory, Slovenské farmaceutické společnosti, Francouzské farmakologické společnosti, Italské lékárnické asociace a nositelem desítek čestných medailí tuzemských a evropských univerzit a výzkumných institucí.

"Během své kariéry vychoval řadu vědců, kteří rozvíjejí jeho myšlenky i nyní a zastávají či zastávali významná místa v české vědě a v českém vysokém školství. Přínos profesora Květiny pro českou i evropskou farmacii, Univerzitu Karlovu a zejména jím založenou Farmaceutickou fakultu nebude nikdy zapomenut," uvedli zástupci fakulty.

Hradecká FaF UK vznikla v roce 1969 a je nejstarší svého druhu v ČR. Aktuálně má 961 českých a 143 zahraničních studentů. Dále na hradecké FaF studuje 160 studentů doktorských programů. Farmaceutická fakulta je také na Masarykově univerzitě v Brně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FaF UK

Štítky ČR, věda, školy, farmacie, úmrtí, Květina, Hradec Králové, Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové, Jaroslav Květina, Univerzita Karlova, Akademie věd České republiky, Masarykova univerzita, Česká lékařská akademie, Česká lékařská společ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel Jaroslav Květina. Zakladatel Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.