Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hajnišův mlýn v Třebechovicích památkou nebude. Město ho chce prodat

Hajnišův mlýn v Třebechovicích pod Orebem na Královéhradecku nebude kulturní památkou. Po šesti letech řízení o tom rozhodl ministr kultury Martina Baxa (ODS). Vedení Třebechovic krok ministerstva vítá, protože chce nevyužitou a chátrající stavbu prodat investorovi k přestavbě na byty, uvedly Hradecký Deník a Česká televize. Zchátralý mlýn radnice koupila v roce 2015. Objekt chtěla původně zbořit a na jeho místě vybudovat křižovatku, která by zajistila přístup k parkovišti a zimnímu stadionu.

Ministerstvo kultury prohlásilo mlýn památkou třikrát, ale město se proti tomu vždy odvolalo. Správní řízení úřad vedl z podnětu Společnosti ochránců památek ve východních Čechách. Nyní resort definitivně rozhodl, že si komplex budov ochranu nezaslouží. Úřad to odůvodnil dobově průměrnou architekturou a konstatováním, že se na místě nedochovalo strojní vybavení a také je zasypaný mlýnský náhon.

Do konce srpna chce radnice nabídnout mlýn k prodeji. Nový majitel by měl nejzachovalejší část objektu zachovat v původním industriálním stylu. "Měly by tu být moderní loftové byty, kde bude přiznaná spousta původních prvků stavby," řekl Deníku starosta Roman Drašnar (Nestraníci).

Zastupitelka Klára Novotná, která za zachování mlýna bojovala, je z rozhodnutí ministerstva zklamaná. "Mým záměrem bylo od počátku upozornit na významnost a jedinečnost této budovy," řekla Deníku. Přestavba objektu, jak ji investor zamýšlí, podle ní zlikviduje genia loci a kouzlo vnitřních velkých mlynářských prostor.

První písemná zmínka o mlýnu v této lokalitě je z roku 1651, objekt postupně měnil podobu, například v roce 1895 se uskutečnila přestavba bytového domu. V roce 1943 mlýn koupila rodina Hajnišova, které byl po válce dům znárodněn a objekt získala zpět v roce 1989. Nynější objekt sestává z původní části budovy z roku 1888 a z pozdějších přístaveb. Vnitřní vybavení mlýna chybí, některé části jsou zborcené.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, památky, stavby, správa, mlýn, Třebechovice, Třebechovice pod Orebem, Martin Baxa, ODS, Česká televize, Královéhradecký kraj, Ministerstvo kultury České republiky, Východní Čechy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hajnišův mlýn v Třebechovicích památkou nebude. Město ho chce prodat  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.