Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Největším městům v kraji ubylo obyvatel. Čísla opět klesají i v Hradci Králové

Počet obyvatel ve všech deseti největších městech Královéhradeckého kraje v posledních čtyřech letech klesl. Krajský Hradec Králové mezi lety 2017 a 2021 vykázal snížení počtu obyvatel o 2321 na 90.596. Naopak obcím v okolí Hradce Králové i dalších velkých měst v posledních čtyřech letech obyvatelé přibyli. Úbytek obyvatel v největších městech souvisí podle radnic s dostupností bydlení.

Hradci Králové obyvatel trvale ubývá od roku 1993, kdy v něm žilo 100 854 obyvatel, což bylo dosud nejvíce. "Obyvatel v regionálních centrech včetně Hradce Králové ubývá. Trendem posledních let je snaha mladých lidí najít bydlení v rodinném domku, ale ve velkých městech pro ně tolik pozemků není, případně jsou příliš drahé," řekl předseda výboru hradeckého zastupitelstva pro územní plánování a rozvoj Oldřich Vlasák (ODS).

Hradec Králové podle něj zaujímá čelná místa v žebříčcích kvality života, což se ale odráží v tom, že ve městě jsou jedny z nejdražších pozemků v ČR a ceny bydlení jsou vyšší. Lidé proto jdou za levnějšími parcelami do okolních obcí. Vlasák věří, že bytovou výstavbu ve městě by mohlo v následujících letech uvolnit dokončení nového územního plánu, který v několika lokalitách počítá s plochami pro výstavbu bytů.

Přibližně tří až čtyřprocentní úbytek obyvatel mezi lety 2017 a 2021 zaznamenala i zbývající okresní města v Královéhradeckém kraji. V Trutnově, který je druhým nejlidnatějším městem kraje, počet obyvatel klesl o 1147 na 29 430. Náchod vykázal pokles o 912 na 19 220 obyvatel.

Ne všechna města vykázala úbytek obyvatel. Příkladem jsou Smiřice, které leží deset kilometrů na sever od Hradce Králové. Za poslední čtyři roky se počet obyvatel Smiřic zvedl téměř o sto na 2970 na konci loňského roku. "V územním plánu jsme vytvořili soukromým investorům podmínky pro novou výstavbu. V poslední době se u nás postavily tři bytové domy a v městské části Rodov se buduje 196 bytů," řekl starosta Luboš Tuzar (Volba pro Smiřice).

Výstavbě ve Smiřicích podle něj významně pomohlo vybudování dalšího úseku dálnice D11 z Hradce Králové směrem na Jaroměř. Dálnice kolem Smiřic vede od loňského prosince. "Investoři území Smiřic s příchodem dálnice vnímají daleko pozitivněji. Vedle bydlení vznikají i nové pracovní příležitosti. V nejbližších letech by se mohl počet obyvatel Smiřic dostat k úrovni 3,5 tisíc," řekl Tuzar.

Nárůsty počtu obyvatel nadále zaznamenávají obce v okolí krajského města. Například Vysoká nad Labem, která leží na jižním okraji Hradce Králové, zvýšila počet obyvatel od roku 2017 téměř o desetinu na loňských 1 760, v porovnání s rokem 2013 počet obyvatel obce vzrostl o více než pětinu. Růst počtu obyvatel registrují i Blešno či Stěžery. Obyvatel trvale přibývá i v Nechanicích, které jsou 12 kilometrů od Hradce Králové. Na konci loňského roku měly 2 349 obyvatel.

V celém Královéhradeckém kraji loni podle výsledků sčítání lidu žilo 538 303 obyvatel, což bylo proti stavu před deseti lety o 9 613 obyvatel méně. Hradecký kraj patřil mezi osm krajů, v nichž počet obyvatel za poslední dekádu klesl. Obyvatelstvo kraje bylo loni s průměrným věkem 43,6 roku druhé nejstarší po obyvatelích Zlínského kraje.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, volby, demografie, obce, Královéhradecký, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, bydlení, Smiřice, pozemek, Oldřich Vlasák, stavba, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největším městům v kraji ubylo obyvatel. Čísla opět klesají i v Hradci Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.