Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Krajské nemocnice jsou v mínusu. Za ztráty letos hejtmanství zaplatí téměř 300 milionů korun

Nemocnice Královéhradeckého kraje jsou každoročně závislé na penězích od hejtmanství. Letos půjde na pokrytí ztrát jednotlivých nemocničních zařízení o 115,7 korun více. Nárůst tento týden zastupitelstvo obhajovalo růstem cen energií, materiálů a služeb. Celkem tak na pokrytí ztrát Královéhradecký kraj vynaloží 291,9 milionu korun. Největší finanční injekci potřebuje nemocnice v Náchodě.

„Nemocnice se potýkají se skokovým nárůstem cen energií, materiálů i služeb a na tento dopad se kraj snaží reagovat navýšením vyrovnávacích plateb. Aktuálně navýšená část bude jednotlivým nemocnicím uvolňována postupně v závislosti na jejich ekonomické situaci,“ uvedl v tiskové zprávě radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink (HDK).  

Podle jeho slov může konkrétní částku vyplacenou do konce roku ovlivnit ekonomická situace. Pokud se stabilizuje, hejtmanství finanční balíček pro nemocnice sníží a peníze vrátí do krajské kasy.  

Největší finanční náplast bude potřebovat nemocnice Náchod, pod kterou spadá i nemocniční zařízení v Rychnově nad Kněžnou. Celkem bude třeba vyrovnat ztráty za 12,5 milionu korun. V meziročním srovnání je to o více než 50 milionů více.  

Nemocnice v Jičíně dostane 92 milionů. Do Trutnova půjde dalších 60 milionů a do Dvora Králové 15,3 milionu korun.  

Ztráty nemocnicím Královéhradecký kraj vyplácí každým rokem. Zavazuje ho k tomu smlouva, která byla podepsána v roce 2016 na desetileté období. Konkrétní výši jednotlivých finančních podpor určuje samo hejtmanství ve spolupráci se zdravotnickým holdingem. To však na základě samotných žádostí konkrétních nemocnic.  

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky nemocnice, ztráta, krajská, Královéhradecký, kraj, zdravotnické, zařízení, finance, podpora, dorovnání, ekonomika, Královéhradecký kraj, Náchod, Zdeněk Fink, Hudební divadlo Karlín, Oblastní nemocnice Náchod, Rychnov nad Kněžnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajské nemocnice jsou v mínusu. Za ztráty letos hejtmanství zaplatí téměř 300 milionů korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.