Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hradecký kraj má třetí Poesiomat. Stojí v Jičíně nedaleko Valdické brány

Vrchlabí, Hradec Králové a teď i Jičín. To jsou tři města, ve kterých ční ze země kovová roura. Ta přehrává povídky, zvuky a písně spojené s konkrétním místem. V případě Jičína jde například o pohádky Václava Čtvrtka.

Autoři projektu si nevybrali Jičín náhodou. Má bohatou historii i přírodu. „Proto jsme měli velkou radost, když jsme se díky spolupráci Nadačního fondu Jičín - město pohádky a za podpory města Jičín mohli vrhnout do práce,” vysvětluje v tiskové zprávě autor Poesiomatu je Ondřej Kobza

Přesvědčit vedení města o umístění Poesiomatu i do Jičína nebylo složité. „Poesiomat je velmi zajímavý a hravý prvek v prostoru a věříme, že se rychle stane oblíbeným lákadlem pro obyvatele i návštěvníky Jičína,” uvedl v tiskové zprávě Jan Košíček, předseda správní rady Nadačního fondu Jičín - město pohádky. Zároveň dodal, že jde o ideální příležitost představit město pohádky lidem po celý rok.  

Poesiomat lze popsat jako zahnutou rouru, která ční ze země. Na její přední straně je několik tlačítek. Každé z nich patří jinému zvuku. Po stisknutí a zatočení klikou se ozve vybraný zvuk.  

Hradec Králové má svůj Poesiomat. Přehraje R.U.R., hokejové fanoušky i písničkáře Horáka

Kovová roura ze země, která mluví, zpívá a fandí hokeji a fotbalu. I tak by se dal popsat Poesiomat v Hradci Králové na Tylově nábřeží u místního gymnázia. Jde o druhý podobný stroj v Královéhradeckém kraji. První mají ve Vrchlabí.

Jičín je v současnosti třetím městem v Královéhradeckém kraji, které Poesiomat získalo. Úplně první vznikl už v tomto roce ve Vrchlabí. Začátkem dubna se přidal Hradec Králové a nyní město pohádky. Podobný mají i další města. Například Praha nebo Brno. Na Poesiomat však mohou lidé narazit i v Dublinu, Paříži, New Yorku nebo filipínské Manile. 

„Poesiomaty dnes už nejsou jen pouhými automaty na poezii. Snažíme se vytvořit hravou, mluvící pamětní desku místa, kde si své najdou všichni - od dětí až po dospělé, od znalců poezie po milovníky přírody,” doplnil Kobza. 

Ohodnoť článek

Foto Jan Faltus

Štítky Poesiomat, Jičín, zajímavost, projekt, poezie, pamětní, rarita, poesie, Královéhradecký kraj, pohádka, Vrchlabí, Václav Čtvrtek, Hradec Králové, Ondřej Kobza, Paříž, New York, Praha, Dublin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj má třetí Poesiomat. Stojí v Jičíně nedaleko Valdické brány  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.