Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

KRNAP nechá v místě tragického pádu smrku na auto vykácet možné rizikové stromy

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) dnes nechá v místě tragického pádu smrku u silnice do Malé Úpy pokácet stromy, které by mohly být rizikové. V neděli odpoledne na silnici spadl smrk na auto, ve kterém zahynuli tři lidé. Jeden člověk skončil v nemocnici. Okolnosti pádu stromu vyšetřuje policie. Kmen zříceného stromu policie zajistila pro další zkoumání.

Lesníci podle Drahného zkontrolovali porost v lokalitě nehody již v neděli. "Na místo přesouváme těžařskou firmu. Kácet by se mohly jednotky až nižší desítky stromů," řekl mluvčí KRNAP Radek Drahný. Kácení by mělo být hotové ještě dnes, aby se mohla pro provoz opět otevřít cesta vedoucí na Malou Úpu a k hraničnímu přechodu do Polska na Pomezních Boudách.

Bezprostřední příčinou pádu stromu byl podle správců parku zřejmě silný poryv větru. Strom byl také ve spodní části zřejmě napadený hnilobou, uvedl Drahný. Smrk o délce 30 metrů a stáří kolem 150 let se zlomil ve výšce asi tří metrů nad zemí. U pařezu měl strom asi jeden metr v průměru. "Strom vypadal zdravě a nic nenasvědčovalo tomu, že by hrozil jeho pád," řekl Drahný.

Strom spadl na auto na silnici II/252 do Malé Úpy asi 200 metrů za odbočkou ze silnice Trutnov - Pec pod Sněžkou. V autě, které jelo od Malé Úpy, podle policie na místě zemřely dvě ženy ve věku 76 a 88 let a patnáctiletý chlapec. Šestasedmdesátiletého řidiče záchranáři vrtulníkem převezli do nemocnice. Strom auto zcela zničil.

Po pádu stromu na auto v Krkonoších dnes odpoledne zemřeli tři lidé. Jeden člověk skončil v nemocnici. Nehoda se stala na silnici II/252 do Malé Úpy. Hasiči to uvedli na twitteru. Podle Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) šlo asi o 30...

Správa KRNAP stromy podél cest podle Drahného průběžně sleduje a rizikové stromy, u nichž by mohl hrozit pád, preventivně kácí. Riziko sražení stromu větrem se ale podle něj nikdy zcela eliminovat nedá. Nedělní tragédie je podle něj první takovým případem v Krkonoších.

V Krkonoších v neděli odpoledne vál silný vítr. Podle dat z meteorologické stanice na poštovně Anežka na Sněžce měl vítr v neděli před 14:30 v nárazu rychlost 121,7 kilometru v hodině, což bylo nad hranicí orkánu, která je 118 kilometrů v hodině.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, nehoda, úmrtí, Trutnovsko, FOTO, strom, Krkonošský národní park, smrk, silnice, Malá Úpa, Polsko, Krkonoše, Správa Krkonošského národního parku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KRNAP nechá v místě tragického pádu smrku na auto vykácet možné rizikové stromy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.