Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nový terminál v Peci pod Sněžkou zklidnil dopravu v centru, tvrdí vedení města

Nový dopravní terminál s parkovacích domem v Peci pod Sněžkou pro asi 450 aut splnil očekávání místní radnice, podařilo se zklidnit dopravu v centru. Na uvolněných prostranstvích plánuje radnice odpočinkovou zónu. Stavba objektu za více než 167 milionů korun bez DPH vznikala od léta 2018. Parkovací dům byl otevřen v prosinci 2020. Od té doby provozovatel, společnost O.K. Služby Praha, zaznamenal zhruba 65 tisíc průjezdů.

"Dopravní situace v centru Pece se zlepšila. Hlavně v zimě zmizela parkující auta podél příjezdové komunikace, odpadly kolony přijíždějících aut do centra. Motoristy motivujeme k parkování v terminálu výhodnější cenou," řekl místostarosta Zdeněk Virt.

Cena parkovného na den je v terminálu 120 korun, s kartou hosta 70 korun, přičemž v centru motoristé zaplatí za parkování za den 240 korun. "V rámci reklamace prací se ještě řeší povrchy parkovacích ploch, které byly udělány nekvalitně. Na provoz objektu to ale vliv nemá. Horní dvě patra už firma opravila, dolní dvě udělají přes léto," uvedl Virt.

Radnice má v centru města velké plány, současné parkoviště P3 - Bystřiny u kapličky čeká redukce. Zatímco v místě pod kapličkou by měla část parkovacích stání zůstat, nad kapličkou, zhruba mezi bobovou dráhou a přehradou, vznikne odpočinková zóna s lavičkami a zelení. Podle radnice bude ale před tím nutné ještě zvýšit kapacitu parkoviště, které je na asfaltové ploše pod silnicí nad přehradou.

"Chtěli bychom parkoviště zarovnat zároveň se silnicí, a to tak, že by vzniklo nad asfaltovou plochou patro na železobetonové konstrukci. Parkoviště tak získá dvojnásobnou kapacitou. Odhadované náklady jsou asi 40 milionů korun. Až to bude, přistoupí se k pracem na odpočinkové zóně pod bobovou dráhou," řekl Virt.

Podle něj by se kapacita parkoviště pod silnicí mohla rozšířit v roce 2023 a v roce 2024 by měla být vybudována odpočinková zóna. "Bude ale záležet na novém zastupitelstvu a na financích," řekl Virt.

Na asfaltové ploše mezi pizzerií a Hotelem Hradec pod kapličkou radnice plánuje točnu pro veřejnou dopravu, kde budou z autobusů vystupovat rekreanti, odkud budou dál pokračovat do ubytování nebo k lanovce na Sněžku. Nyní je tam provizorní točna autobusů, které hosty pouze vyloží a odjíždí parkovat k terminálu. "V lokalitě u kapličky se plánuje také nová kanalizace a modernizace inženýrských sítí. Pokud se nic nezkomplikuje a letošní rok se z hlediska příjmů města vydaří, hovoříme o těchto všech změnách v horizontu pěti následujících let," dodal Virt.

Investorem terminálu bylo město, které si vzalo na stavbu úvěr 130 milionů korun. Splácí je hlavně z provozu lanovky na Sněžku, která městu patří. Provozovatel terminálu spravuje všechna městská parkoviště, tržby za parkování inkasuje město, radnice zpětně hradí provozovateli uznatelné náklady a podíl na zisku.

Odložen byl plánovaný parkovací dům v části Velká Úpa, který měl být k odbavování denních hostů v případě, že bude Velká Úpa propojena s Pecí lanovkami. Propojení se neuskutečnilo.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pec pod Sněžkou

Štítky ČR, správa, rekreace, automobilová, Pec pod Sněžkou, radnice, silnice, kaplička, Praha, Sněžka, Velká Úpa, Pec Resort Invest a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový terminál v Peci pod Sněžkou zklidnil dopravu v centru, tvrdí vedení města  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.