Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradecký divadelní festival nabídne stovky akcí v divadlech i na náměstích

Divadelní přehlídka Regiony - Mezinárodní divadelní festival Hradec Králové nabídne na více než 30 místech v centru města stovky divadelních, hudebních a doprovodných produkcí. Festival se uskuteční od 24. června do 1. července. Program 27. ročníku festivalu je naplánován nejen do divadel, ale i do městských parků, ulic či na náměstí. Akci pořádají tři subjekty - "kamennou část" Klicperovo divadlo a Divadlo Drak a venkovní program zajišťuje nezisková organizace Kontrapunkt. Více o programu festivalu je na jeho webu.

"Zájem je velký, ale lidé se nemusí obávat, že by se na festival nedostali. Některá představení jsou téměř vyprodaná, na některá místa nadále jsou. U velké části programu si lze koupit vstupenky přímo na místě, značná část programu je na dobrovolném vstupném," řekl dnes mluvčí Klicperova divadla Martin Sedláček.

V letošním roce se organizátoři rozhodli reflektovat aktuální situaci doma i v zahraničí. V reakci na ni vznikla hlavní myšlenka a náplň letošního ročníku festivalu, kterou se stala regenerace, a to nejen regenerace kultury, ale také regenerace kulturou, uvedli zástupci festivalu.

"Nabitý program přinese během osmi dnů 302 představení, koncertů, besed, či workshopů, k němu se připojí i padesátka produkcí dalších pořadatelů v rámci OFF programu. To vše se bude odehrávat na 38 místech v celém historickém centru Hradce Králové, v Klicperově divadle, Divadle Drak a jejich okolí, či v Žižkových a Šimkových sadech," uvedl Sedláček.

Návštěvníci festivalu se mohou těšit na uměleckou produkci z české i mezinárodní scény od činohry, alternativního divadla, tance, performance, autorských představení, přes loutkové divadlo a pohádky až po koncerty a diskuze. Nebudou chybět představení pro rodiny s dětmi, improvizace, hudební koncerty a další doprovodný program.

Velký zájem v předprodeji vstupenek je podle pořadatelů o představení Zkrocení zlé ženy Divadla pod Palmovkou, Konec rudého člověka Divadla v Dlouhé, o úvodní představení na hlavní scéně Macbeth sardinského divadla Sardegna Teatr nebo také o Sentimental, což je představení, které bude dvakrát v Šimkových sadech. Součástí mezinárodního programu budou například také švédské Örebro Teater, polský Teatr Ludowy z Krakova, slovenské Štátné divadlo v Košicích, francouzská La compagnie Bakelite, slovenské Odivo či belgická umělkyně Agnes Limbosová.

Festival založil v roce 1995 tehdejší ředitel Klicperova divadla Ladislav Zeman. Původní název byl Festival Divadlo evropských regionů a Open Air Program. Pod novým názvem se konal poprvé loni, a to ještě za zpřísněných protiepidemických opatření. Letošní ročník by měl být již bez omezení. V roce 2020 festival nebyl kvůli opatřením proti covidu v tradičním rozsahu poprvé po 25 letech, konal se v komorní podobě s podtitulem Letos jinak.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Klicperovo divadlo

Štítky ČR, divadlo, festival, Hradec Králové, představení, Klicperovo divadlo, divadelní festival, Divadlo Drak, koncert, Martin Sedláček, regenerace, městský park, Divadlo evropských regionů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký divadelní festival nabídne stovky akcí v divadlech i na náměstích  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.