Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V příštím školním roce by mohlo do hradeckých základních škol nastoupit 19 ukrajinských žáků

K zápisu dětí do prvních tříd přišlo v Hradci Králové 19 ukrajinských prvňáčků. Podle radnice se pro všechny děti ve školách místo najde. Město původně počítalo s tím, že k zápisům dorazí až 60 ukrajinských dětí. Konkrétní rozdělení do jednotlivých škol bude radnice s vedením školských zařízení řešit tento týden.

„Pro nás to znamená, že vzhledem k nízkému počtu žádostí budeme moci všechny děti bez problémů přijmout k řádnému vzdělávání. Je ale otázkou, jaké bude to skutečné číslo v září. Vzhledem k situaci by mohlo ještě dojít k poklesu,“ uvedl v tiskové zprávě primátor města Alexandr Hrabálek (ODS). 

Nejvíce ukrajinských dětí se hlásilo do Základní školy Mandysova a Základní školy Pouchov. Každá by teoreticky měla přijmout čtyři žáky. „Většinou školy u zápisu registrovali jen jednoho žáka, ale v šesti školách nebyl u zápisu nikdo. To se týkalo například ZŠ Kukleny, ZŠ Úprkova nebo ZŠ Plotiště,“ dodává primátor. Podle jeho slov pro ukrajinské děti nevzniknou žádné speciální třídy. Děti uprchlíků se začlení do klasického kolektivu.  

Do základních škol zřizovaných městem Hradec Králové bylo od začátku válečného konfliktu přijato celkem 270 dětí. Část z nich už školy opustila. V současné době je ve školách na území krajské metropole přibližně 240 ukrajinských žáků.  

Ohodnoť článek

Foto Petr Bezděk | Hradecká Drbna

Štítky zápis, děti, škola, první, , Hradec Králové, Ukrajina, UK, ukrajinský, válka, školní, vzdělání, základní škola, Alexandr Hrabálek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V příštím školním roce by mohlo do hradeckých základních škol nastoupit 19 ukrajinských žáků  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.