Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Výstavba bytů v hradeckém kraji zpomaluje. Za první čtvrtrok o 23 procent

Výstavba bytů v Královéhradeckém kraji v letošním prvním čtvrtletí meziročně klesla o 23 procent. Investoři za letošní leden až březen zahájili stavbu 302 bytů, zatímco loni ve stejném období rozestavěli 393 bytů. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V celé ČR počet zahájených staveb bytů do konce března vzrostl o 28 procent na 10 832 bytů.

Pokles nové výstavby v Královéhradeckém kraji přišel po růstovém roce 2021, kdy výstavba vzrostla o 16 procent a byla nejvyšší za posledních 12 let. Lidé, developerské firmy či obce v kraji loni zahájili stavbu 1787 bytů.

Z letos zahájených staveb bytů v Královéhradeckém kraji připadlo 270 na novou výstavbu a 32 na byty postavené v již dokončených stavbách. V rodinných domcích investoři do konce března rozestavěli 261 bytů, meziročně o 13 procent více. Podíl rodinných domků na celkovém počtu zahájených staveb bytů vzrostl na 86 procent. V bytových domech se začalo stavět jen osm bytů po loňských 112.

Je cena sedm milionů korun za byt v pohodě? Odpovídá realitní specialista Štěpán Schűtz

Proč jsou ceny nemovitostí v Hradci Králové tak vysoko? Dá se očekávat další zvyšování cen? Jak správně prodat byt nebo dům? A jak to bude s hypotékami? To jsou jen některé z otázek, které Hradecká Drbna řešila s hradeckým realitním specialistou...

Počet dokončených bytů v hradeckém kraji v prvním čtvrtletí dosáhl 476 a zůstal na úrovni loňských 473 bytů. Z toho 257 jich bylo v rodinných domech a 172 v bytových domech. Výsledky počtu dokončovaných bytů s jistým zpožděním jednoho až tří let přibližně kopírují čísla zahajovaných staveb bytů. V celé ČR bylo za leden až březen dokončeno 9110 bytů, meziročně o jedno procento více.

Největší poptávka po bydlení je v Hradci Králové. Svědčí o tom i zájem mladých lidí o bydlení v městských startovacích bytech. Loni v listopadu radnice prostřednictvím losování rozdělovala nájemníkům zhruba 60 bytů, přičemž do losování se přihlásilo téměř 500 lidí. Ve startovacím bytě se platí zvýhodněné nájemné a nájemník v něm může bydlet nejvýše tři roky.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, byty, 1.čtvrtletí, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, Český statistický úřad, Česko, stavba, rodinný dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba bytů v hradeckém kraji zpomaluje. Za první čtvrtrok o 23 procent  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.