Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradec Králové začal s přípravou stavby nové silnice na propojení obchodních zón na Březhradu

Několik desítek metrů dlouhou silnici mezi obchodním domem Sconto a kruhovým objezdem u Decathlonu plánuje radnice dlouhá léta. Hlavní překážkou byl především pozemek, který nepatřil městu. Ten se za dva miliony korun podařilo získat až letos v únoru. V těchto dnech město vypíše výběrové řízení na dodavatele projektové dokumentace. Pak se začne hledat firma, která silnici i s cyklostezkou postaví.

„Máme potřebné pozemky pro vybudování silnice i cyklostezky,“ potvrdil Hradecké Drbně náměstek Pavel Marek (ANO). Ještě před zahájením stavby je třeba, aby si město na 230 metrů dlouhou spojnici nechalo vypracovat projektovou dokumentaci. Na zpracování všech podkladů hradecké zastupitelstvo vyčlenilo jeden milion korun. Až bude mít všechny dokumenty k dispozici, vypíše se výběrové řízení na společnost, která silnici postaví. To by mohlo nastat v příštím roce.  

Nová silnice spojí obchodní zónu Březhrad s obchodní zónou na Pražském předměstí. Po obou dvou stranách komunikace budou nové chodníky a po celé její délce i cyklostezka. V současné době musí řidiči využívat frekventované výpadovky na Pardubice. Celé objíždění tohoto úseku řidiče stojí 3,5 kilometru.  

Nová spojnice uleví i městské dopravě. Zkrátí se dojezdové časy, ušetří potřebné kilometry a cestujícím začne v místě současného pole sloužit i nová zastávka. Tu by měla obsluhovat linka číslo 12. 

„Finance na tuto akci budou muset zastupitelé ještě projednávat, nejsou totiž zatím zahrnuté v rozpočtu ani rozpočtovém výhledu na příští roky,“ dodává náměstek primátora Jiří Bláha (ODS).  

O propojení obchodních zón v Hradci Králové se mluví minimálně 15 let. Ještě na začátku roku 2020 věřila radnice, že se nová silnice stihne postavit do konce roku 2021.   

Ohodnoť článek

Foto Ondřej Novotný

Štítky Březhrad, Hradec Králové, silnice, propojení, doprava, zkrácení, Sconto, Decathlon, nákup, Hradubická, cyklostezka, Pavel Marek, ANO 2011, Drbna.cz, Jiří Bláha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové začal s přípravou stavby nové silnice na propojení obchodních zón na Březhradu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.