Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Safari Park má nového samce bonga horského. Má pomoct s rozmnožením ohroženého druhu

Během víkendu se v zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem zabydloval nový samec bonga horského. Ten má pomoct s dalším rozmnožením tohoto kriticky ohroženého druhu antilop. Poprvé ho návštěvníci uvidí už tento týden.

„Po příjezdu do Dvora se Dembo ihned vydal do zázemní stáje pavilonu bong a okapi. První dny tráví zvykáním si na nové prostředí. Bylo také nutné provést mu sérii zdravotních vyšetření,“ popisuje v tiskové zprávě zoolog Luděk Čulík

Safari Park ve Dvoře Králové je jedinou zoologickou zahradou, které se v České republice podařilo bonga rozmnožit. Celkem se v Podkrkonoší narodilo 105 mláďat. „To je v celosvětovém kontextu výjimečné číslo. Příchod Demba bude znamenat nový začátek chovu,“ dodává Čulík.  

Dembo by se mohl prvním návštěvníkům ukázat už tenhle týden. Lidé ho poznají podle jeho velikosti a tmavé barvy kolem plecí. V následujících dnech ho také čeká první seznámení s jeho dvěma partnerkami.  

Podle Mezinárodního svazu ochrany přírody žije ve volné přírodě posledních 80 kusů těchto antilop. Většina z nich v horách a pralesech ve východní Africe. Rozmnožování ve volné přírodě zvířatům komplikuje fakt, že žijí ve čtyřech lokalitách, které jsou vzájemně oddělené.  

„Chov bong má ve Dvoře Králové mimořádnou tradici. Věříme, že příchod Demba bude znamenat narození mláďat. To zatím poslední přišlo ve Dvoře na svět v roce 2015. Byl by to velký příslib pro přežití celého druhu,“ uzavírá Luděk Čulík. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky Safari Park, Dvůr Králové, bonga, samec, horský, ohrožený, druh, rozmnožení, zoo, zahrada, pomoc, podpora, ZOO Dvůr Králové, Dvůr Králové nad Labem, ohrožený druh, zoologická zahrada, Mezinárodní svaz ochrany přírody, Podkrkonoší, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lucie Krizova

Dobrý den, vážně tvrdíte, že Zoo Dvůr Králové je jediná naše zoo, která kdy rozmnožila bonga???!!! Já pracuji jako chovatelka těchto antilop v pražské zoo a poslední mládě jsme odchovali v minulém roce. A rozhodně to nebylo mládě první. Nechci zoo ve Dvoře upírat zásluhy a mám tuto zoo velice ráda, ale tato informace rozhodně není pravdivá.

Úterý, 31. května 2022, 17:38Odpovědět

Safari Park má nového samce bonga horského. Má pomoct s rozmnožením ohroženého druhu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.