Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Hradecký kraj dal na náklady spojené s uprchlickou vlnou zhruba 25 milionů

Královéhradecký kraj dal na pomoc Ukrajině zasažené ruskou agresí a na náklady spojené s uprchlickou vlnou zhruba 25 milionů korun. Z toho na ubytování uprchlíků vynaložil 19,2 milionu a na provoz Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) 4,1 milionu korun. Ostatní výdaje, jako například pořízení spacáků, lehátek nebo vybavení bytů tvoří 1,7 milionu korun. Situace kolem ukrajinských uprchlíků je podle něj v kraji stabilizovaná.

"Podle údajů ministerstva vnitra je na území regionu 15.962 uprchlíků. Nicméně lze odhadovat, že zhruba 25 procent z nich se již vrátilo na Ukrajinu," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Z celkového počtu v kraji registrovaných dospělých ukrajinských uprchlíků je zaměstnáno více než 30 procent. "Z oficiálních počtů informačních karet zaměstnavatelů pracuje v regionu k dnešnímu dni 2600 uprchlíků z Ukrajiny, současně se předpokládá, že nemalé procento zaměstnavatelů hlavně těch menších o informační povinnosti neví či ji z jiného důvodu neplní. Skutečný počet zaměstnaných Ukrajinců tak bude vyšší, odhad je určitě přes tři tisíce," uvedl Lechmann.

Velké procento je zaměstnáno na dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ), ale jsou i v klasickém pracovním poměru. Podle údajů úřadu práce jde zpravidla o nekvalifikované práce, a to jednak s ohledem na jazykovou bariéru a jednak na nemožnost prokázat dosažené vzdělání či nutnost absolvovat nostrifikační proces, řekl mluvčí kraje.

Určitou bariérou je i očekávání většiny příchozích, že se v dohledné době budou moci vrátit na Ukrajinu, nechtějí se zde proto vázat dlouhodobě. "Jedná se tedy zejména o pomocné práce ve službách i výrobě a úklidové práce. Postupně se zlepšující se znalostí českého jazyka přibývá pozic ve službách v přímém kontaktu se zákazníkem," řekl Lechmann.

Samostatnou kapitolou jsou Ukrajinci, kteří v kraji již v minulosti pracovali a domluví se česky. "Jedná se zejména o muže, kteří se uplatní ve stavebnictví a ve výrobě, a to i na kvalifikovanějších dělnických pozicích," řekl Lechmann.

Kraj musí zajistit náhradní bydlení těm uprchlíkům, kteří se začínající turistickou sezonou musí opustit ubytování v penzionech či hotelech. "V současné době řešíme v této souvislosti přeubytování asi 150 osob, které se musí kvůli tomu přestěhovat. Termín je do konce června. Ubytovací kapacity jsou pro tyto účely zatím dostatečné a zvládneme všechny umístit," uvedl Lechmann.

Většina ze zaregistrovaných uprchlíků v kraji bydlí v krajských, městských, obecních a dalších nekomerčních typech ubytování, jako jsou různé ubytovny a nemovitosti neziskových organizací. Mnoho uprchlíků našlo bydlení v domácnostech díky početné ukrajinské diaspoře. Na území kraje žilo před ruskou invazí podle hejtmanství téměř sed tisíc Ukrajinců.

"Za současné situace jsou zatím volné ubytovací kapacity dostatečné. Z nově příchozích do KACPU ubytováváme denně prakticky pouze jednotky osoby. Kapacity tak využíváme především na přeubytování uprchlíků, kteří už v kraji jsou," řekl Lechmann.

V hradeckém KACPU bylo do středečního večera odbaveno 15.501 uprchlíků, z nichž přes databázi hasičů získalo ubytování 2370. Největší nápor hradecké středisko zažívalo v prvních týdnech po invazi Ruska na Ukrajinu 24. února. Například ve druhém březnovém týdnu středisko odbavilo téměř 3900 uprchlíků, tedy skoro 600 denně. Za celý minulý týden hradecké KACPU zaregistrovalo zhruba 400 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, migrace, práce, boje, Královéhradecký, uprchlík, Královéhradecký kraj, ruská invaze na Ukrajinu, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj dal na náklady spojené s uprchlickou vlnou zhruba 25 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.