Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Uzavření křižovatky Fortna výrazné komplikace v dopravě nepřineslo. Na její stavbě město ušetří

Křižovatka Fortna na vnitřním okruhu Hradce Králové u zimního stadionu je uzavřená necelé dva měsíce. Ačkoliv obávaná uzavírka způsobuje kolony v centru města, výrazné komplikace zatím nezpůsobila. V současné době je navíc jasné, že za stavbu nové okružní křižovatky radnice ušetří. A to díky dotaci, ze které lze získat až 21,1 milionu korun.

Způsobila uzavírka křižovatky Fortna komplikace v dopravě? Určitě ano, ale o konkrétní podobě se budou řidiči dohadovat. Faktem je, že během dopravní špičky nejvíce trpí oficiální objízdná trasa. A to konkrétně křižovatka se sjezdem z Gočárova okruhu do Malšovické ulice. Zde se tvoří kolony i na několik minut a sjet z okruhu je někdy nadlidským výkonem. 

Větší hustotu dopravy řidiči pociťují i na vnitřním okruhu, který je třeba objíždět kolem budovy magistrátu. Doprava zpomaluje především u autobusových zastávek u radnice a před hotelovou školou. Ve špičkách je cítit mírnější vytížení i na Gočárově třídě, kterou řada řidičů používá místo objízdné trasy při cestě do Pardubic.  

„Pokud uzavřeme takto důležitou křižovatku, určitě to komplikace způsobí. Oprava však přispěje ke zlepšení dopravy nejen v centru Hradce Králové,“ uvedl pro Hradeckou Drbnu primátor města Alexandr Hrabálek (ODS).  

Město má potvrzenou první dotaci. Na druhou teprve čeká  

Přestavba křižovatky Fortna vyjde městskou kasu na 63,6 milionu korun. I proto radnice žádala o dvě dotace. Obě ze stejného dotačního titulu, avšak každou na jinou část rekonstrukce. Rozhodnutí město získalo ohledně peněz na stavbu dopravního terminálu. Na něj získalo 21 milionů korun.  

„Právě obměna terminálu bude podpořena z Integrovaného regionálního operačního programu prostřednictvím ITI Hradecko-pardubické aglomerace. Na základě rozhodnutí o poskytnutí dotace víme, že můžeme získat až 90 % způsobilých výdajů,“ uvedla v tiskové zprávě náměstkyně primátora Monika Štayrová (ANO).  

Druhá dotace se vztahuje na samotné přebudování křižovatky. Na konečný verdikt ohledně žádosti si bude město muset počkat do léta.  

Křižovatka se změní prakticky k nepoznání  

Během šesti měsíců se křižovatka tvaru T promění na kruhový objezd. Ta by podle vedení města měla zajistit plynulejší průjezd centrem. Nová však nebude jenom samotná silnice. Počítá se s přebudováním chodníků, cyklostezek i zastávek městské hromadné dopravy. Na místě současných zastávek by měl vzniknout jakýsi malý dopravní terminál. Zároveň se počítá i s vybudováním parkoviště. 

V těchto dnech je hotová nová dešťová kanalizace i archeologický průzkum. Nyní už se začne pracovat na samotné křižovatce. Jako první je třeba připravit její podloží a místa pro sloupy trolejového vedení.  

Kompletně by měla být hotová do konce letošního roku. Do té doby musí řidiči po objízdných trasách. Pro běžné řidiče vede přes Malšovický most, pro MHD a složky IZS ulicí Jana Koziny. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Fortna, křižovatka, kruhový, objezd, rekonstrukce, prostranství, přestavba, MHD, cyklista, pěší, doprava, okruh, Hradec Králové, výběrové, řízení, dotace, radnice, Jan Kozina, Alexandr Hrabálek, Monika Štayrová, ODS, ANO 2011, Pardubice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uzavření křižovatky Fortna výrazné komplikace v dopravě nepřineslo. Na její stavbě město ušetří  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.