Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dvůr Králové přestaví za 56 milionů korun bývalou školu na kanceláře úřadu

Šestnáctitisícový Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku přebuduje za 56 milionů korun bývalou základní školu v Komenského ulici na kanceláře městského úřadu. Budova školy sousedí dvorem s hlavním objektem radnice na náměstí T. G. Masaryka. Do nových kanceláří město přestěhuje úředníky z pronajatých kanceláří. Ušetřit by mělo na nájemném a energiích.

S přestavbou školy na bezbariérovou administrativní budovu začne v následujících dnech královédvorská stavební firma J. Pišta, která vyhrála zakázku města. Vše by mělo být hotové na podzim 2023. Investice patří mezi přednostní stavby zahrnuté v takzvaném akčním plánu rozvoje města.

Školu radnice dosud využívala jen částečně, byly tam pracoviště orgánu sociálně-právní ochrany dětí, domu dětí a mládeže, spisovna, archiv, sklady. Po opravě by se do něj měly přestěhovat například úředníci živnostenského úřadu, ekonomického odboru či odboru rozvoje a investic, kteří zatím sídlí v pronajaté soukromé budově na náměstí T. G. Masaryka.

Město by díky nové budově mělo ušetřit na provozu přes milion ročně. "Ušetříme na nájemném a na platbách za energie, jejichž cena v současné době dramaticky roste. Rekonstruovaná budova bude výrazně energeticky méně náročná než stávající prostory, v nichž některá pracoviště úřadu sídlí," uvedl starosta Jan Jarolím (ANO).

Stavbaři budovu opraví, zateplí a změní její vnitřní dispozici. Budova dostane výtah. Po dobu stavby bude v Komenského ulici omezený provoz a zakázáno parkování.

Letos by měla radnice za přestavbu zaplatit asi 30 milionů korun. "Část nákladů bude město platit z investičního bankovního úvěru, který loni schválilo zastupitelstvo. Zároveň město bude žádat o dotaci ministerstvo životního prostředí. Mohlo by získat přes 6,5 milionu korun na snížení energetické náročnosti rekonstruované budovy," uvedl Jarolím.

Letos má Dvůr Králové v plánu investice za 267 milionů korun. Hlavní je stavba čistírny odpadních vod a kanalizace v Žirči za 51 milionů korun. Po 15 milionech korun hodlá investovat do stavby cyklostezky Labská v úseku Stanovice – Žireč, do stavby chodníku ve Verdeku a do rekonstrukce Zborovské ulice.

Ve Dvoře Králové od voleb v roce 2018 vládne hnutí ANO s ČSSD, Východočechy a Piráty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MUDK

Štítky ČR, správa, stavby, školy, Dvůr Králové nad Labem, Tomáš Garrigue Masaryk, radnice, rekonstrukce, okres Trutnov, Jan Jarolím, ANO 2011, Orgán sociálně-právní ochrany dětí, Živnostenský úřad, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr Králové přestaví za 56 milionů korun bývalou školu na kanceláře úřadu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.