Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do Česka přijede první vlak poháněný vodíkem. První cestující sveze v Hradci Králové a Jičíně

Do České republiky přijede vlaková souprava, která jezdí na vodík. Tento vlak používá speciální technologii, která pomocí vodíku vyrábí elektřinu. Ta následně pohání celou soupravu. Railshow se bude konat mezi 17. a 25. květnem. V rámci ní se speciální vlak zastaví i v Hradci Králové a Jičíně. Cestující se jím budou moct projet 24. května.

Vodíkovou vlakovou soupravu Coradia iLint vyrábí společnost Alstom. Podle ní má jít o první osobní vlak poháněný vodíkem, který bude uveden do běžného provozu. "Chceme ukázat veřejnosti, že vodíkový vlak skutečně existuje, že to nejsou jen obrázky, prezentace a nějaké vzdálené vize,“ uvedl pro server zdopravy.cz šéf českého Alstomu Danem Kuruczem

Během devíti dnů projede vodíkový vlak největší města v České republice. Poprvé se objeví na hlavním vlakovém nádraží v Praze. Následně jsou v plánu zastávky v České Třebové, Olomouci, Ostravě, Českých Budějovicích, Liberci a pochopitelně i v Hradci Králové. 

Na hlavním vlakovém nádraží bude vlak 24. května od 7:15 do 10:00. Zájemci ho najdou na prvním nástupišti. Odtud má v plánu dvě trasy. Z Hradce Králové vyrazí do Jičína a z Jičína pak do Turnova. 

Podle společnosti se jedná o první osobní vlak na světě, který je poháněn pouze vodíkem. Celou soupravu pak pohání elektřina, která je z vodíku vyrobena. Během jízdy je vodík umístěn v mobilní plnící jednotce.  

„Jednotka má podobu kontejneru, a je tak jedno, zda jede na autě nebo na vagonu. Když si vezmete, že ten vlak má dojezd tisíc kilometrů, tak určitě s sebou nepotřebuje tahat nějaký přívěsný vůz. Plnění se dá dobře naplánovat,“ dodal v rozhovoru Kuruczem. 

Cílem a ambicí je proto vlak nasadit na trasy, které nejsou elektrifikované. Na pravidelných trasách českých a slovenských tratí by se mohla nová vlaková jednotka objevit v roce 2027. 

Ohodnoť článek

Foto Alstom

Štítky Alstom, vlak, vodík, ČR, Královéhradecký, kraj, Jičín, Hradec Králové, ekologie, doprava, trať, vlaková, ekologický, Česko, Praha, Ostrava, Olomouc, České Budějovice, Liberec, Česká Třebová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Česka přijede první vlak poháněný vodíkem. První cestující sveze v Hradci Králové a Jičíně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.