Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Se začátkem sezony opustily rekreační zařízení v hradeckém kraji desítky uprchlíků

Se začátkem turistické sezony musely opustit ubytování v rekreačních zařízeních v Královéhradeckém kraji desítky ukrajinských uprchlíků. V hotelech, penzionech či kempech podle odhadů hradeckého hejtmanství nyní bydlí stovky válečných běženců. Krajské asistenční centrum pro Ukrajinu (KACPU) od začátku svého fungování 2. března odbavilo více než 14,7 tisíce ukrajinských uprchlíků, z toho přes databázi hasičů získalo ubytování zhruba 2,3 tisíce. Jen ve středu KACPU odbavilo 71 uprchlíků.

Podle hejtmanství není problém s umisťováním ukrajinských uprchlíků, kteří musí opustit náhradní ubytování v rekreačních zařízení.

"Jsme schopni jim nalézt náhradní ubytování z dosavadních kapacit. Zatím se nikdy nestalo, že by se musel někdo odstěhovat ze dne na den. Ubytovatel nám dá vždy s časovým předstihem vědět termín, kdy je potřeba ubytovaným uprchlíkům zajistit náhradní prostor," řekl mluvčí Královéhradeckého kraje Dan Lechmann.

Královéhradecký kraj nedávno odhadoval, že do konce května by mělo hotelové a podobné prostory opustit zhruba 330 lidí. "Počet lidí, kterých se to bude týkat do konce června, aktuálně zjišťujeme. Neznamená to však, že všem lidem musíme zajišťovat náhradní ubytování, někteří si ho hledají také po své vlastní ose," řekl Lechmann.

Většina ze zaregistrovaných uprchlíků v kraji bydlí v krajských, městských, obecních a dalších nekomerčních typech ubytování, jako jsou různé ubytovny a nemovitosti neziskových organizací. Mnoho uprchlíků našlo bydlení v domácnostech díky početné ukrajinské diaspoře. Na území kraje žilo před ruskou invazí podle hejtmanství téměř sedm tisíc Ukrajinců.

"Za stávajících podmínek jsme schopni zabezpečit náhradní ubytování z dostupných zdrojů v rámci kraje, není potřeba se obracet na okolní regiony," řekl Lechmann.

Počet uprchlíků z Ukrajiny přicházejících do hradeckého KACPU se v posledních dvou týdnech stabilizoval v průměru na 60 až 80 denně. Největší nápor hradecké středisko zažívalo v prvních týdnech po invazi Ruska na Ukrajinu 24. února. Například ve druhém březnovém týdnu středisko odbavilo téměř 3,9 tisíce uprchlíků, tedy skoro 600 denně.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, migrace, hotely, Královéhradecký, uprchlík, Královéhradecký kraj, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Se začátkem sezony opustily rekreační zařízení v hradeckém kraji desítky uprchlíků  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.